Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár zasáhl čtyři nákladní vozidla

Sedm jednotek hasičů v noci Z 28. – 29.08.2009 vy­jíždělo k požáru na parkovišti kamionů v Hodonínské ulici v Brně-Komárově.Hasiče o požáru ve 23.06 hodin uvědomili obyvatelé okolních domů panelového sídliště. ILUSTRAČNÍ FOTO

Sedm jednotek hasičů v noci Z 28. – 29.08.2009 vy­jíždělo k požáru na parkovišti kamionů v Hodonínské ulici v Brně-Komárově.Hasiče o požáru ve 23.06 hodin uvědomili obyvatelé okolních domů panelového sídliště.

Protože lidé hlásili, že na parkovišti hoří několik vozidel a požár provázejí výbuchy, krajské operační a informační středisko k zásahu vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Lidické, Bauerově a Točné ulici a v ulici Tuřanka, a dobrovolné hasiče z městských částí Bohunice, Husovice a Židenice. Vzhledem k rozsahu události hasiči vyjeli s 10 cisternami.

Ilustrační foto

Při příjezdu prvních jednotek byl v plamenech celý přívěs nákladního vozidla Mercedes Benz Actros a oheň se rychle šířil na sousední vozidla. Plameny a žár zasáhly zejména sousední návěs tahače Renault Magnum a šířily se také na další zaparkovaný přívěs. Hasiči proti plamenům nasadili tři proudy s těžkou pěnou a další vysokotlaký proud. Protože na hořícím třínápravovém návěsu tahače Renault Magnum žárem vybuchovaly pneumatiky a části kol odlétaly do okolí, policisté uzavřeli oba jízdní pruhy sousední Svatopetrské ulice ve směru do centra města. Vzhledem k velkému množství přihlížejících lidí v bezprostřední blízkosti požáru bylo nutné uzavřít i prostor zásahu.

Oheň hasiči dostali pod kontrolu ve 23.18 hodin. Krátce potom se podařilo utlumit plamenné hoření. Ve 23.28 bylo možné částečně obnovit provoz ve Svatopetrské ulici a ve 23.35 hodin se část zasahujících jednotek začala vracet na základny. Požářiště a okolí hasiči kontrolovali termokamerou a prostor nasvítili. Po dohašení lokálních ohnisek požár zlikvidovali dvě minuty po půlnoci.

Oheň zcela zničil přívěs nákladního vozidla Mercedes Benz Actros včetně nákladu více než 230 balíků polystyrénových desek. Na tažné nákladní vozidlo Mercedes Benz Actros a jeho korbu se oheň přes kovové čelo přívěsu nerozšířil. Požár však silně poškodil sousední návěs tahače Renault Magnum s nákladem betonových stavebních prvků, a plachtu dalšího odstaveného přívěsu. Silný žár poškodil také plastové díly dalšího nákladního vozidla Renault.

Celkovou škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 800 tisíc korun. Jde však o předběžný odhad a výši škody budou majitelé vozidel upřesňovat. Při zjišťování příčiny vzniku požáru dnes dopoledne ohořelá vozidla na parkovišti prozkoumali specialisté HZS i policisté. Požářiště prozkoumal také policejní pes cvičený na vyhledávání stop po urychlovačích hoření. Pes označil místa, z nichž byly odebrány vzorky k chemické expertíze. Vzhledem k dosud zjištěným poznatkům, rozsahu a rychlosti šíření plamenů byl požár pravděpodobně založen úmyslně.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kaw- 

Sdílet