Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lodivod najel na hranu jezu a uvízl s hausbótem

Dne 29. 8. 2009 v 16:56 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně osob z lodi na jezu u Kunovic.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem, člunem a jeřábem z Otrokovic.

Dne 29. 8. 2009 v 16:56 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně osob z lodi na jezu u Kunovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem, člunem a jeřábem z Otrokovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jezu řeky Moravy došlo k uvíznutí lodě pro osobní přepravu.

Lodivod zapůjčeného sedmimetrového ocelového hausbótu nerespektoval značení vodní cesty a s lodí najel do těsné blízkosti hrany jezu. Loď hranu jezu přejela a zůstala na ní stát s přední částí ve vzduchu. Manželský pár na lodi potřeboval vyprostit i s plavidlem.

Hasiči spustili na hladinu horního toku řeky člun a vyjeli k záchraně osob. Po příjezdu k lodi bylo zjištěno, že oba pasažéři nejsou nijak zraněni a mohou se zapojit do pomoci a vyproštění uvízlého hausbótu.

Správce plavební komory na jezu pomohl zvednout regulační brány jezu, čímž loď mírně nazvedl. Následně za pomoci motoru plavidla a člunu hasičů byl hausbót odtažen z hrany přepadu jezu.

Na místo přijel majitel půjčovny lodí z jezu Spytihněv, který potvrdil řádné zapůjčení plavidla a doložil poučení vůdce malého plavidla o pravidlech plavby. Sám požádal policii o provedení dechové zkoušky u muže, který svým chováním neskýtal záruku bezpečné plavby. Jak také sám podotkl, nikdy v historii půjčování lodí na Baťově kanále nedošlo k podobné nehodě.

V 19:22 hod. na místo znovu vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem, kterou znovu posílila jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se speciálním vyprošťovacím autem.

Po úspěšném vytažení plavidla z hrany jezu zamířil hausbót zpět do půjčovny u obce Spytihněv. Po převzetí lodi si majitel při zpáteční cestě všiml poškození plavidla, které začalo nabírat vodu a začalo se potápět. Okamžitě znovu požádal o pomoc hasiče, aby loď zachránili pomocí jeřábu. Loď zastavila na kanále nedaleko plavební komory u Starého Města.

Ve 21:30 hod. se podařilo hasičům za pomoci jeřábu vytáhnout poškozenou loď na břeh, kde byla dále zabezpečena a stabilizována. Majitel si odvoz lodi k opravě zajistí sám. Hasiči tak zabránili utopení lodi nemalé hodnoty.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje 

-kow-

Sdílet