Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po havárii nákladní soupravy u Podlesí

Dne 31. 8. 2009 v 08:22 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii kamionu u Jarcové. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem a později i technickým automobilem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/57, mezi Valašským Meziříčím-Podlesí a obcí Jarcová, došlo k havárii nákladního auta zn. Volvo s přívěsem a nákladem dřevěných klád.

Řidič nákladní soupravy měl údajně technickou závadu a havaroval s nákladem mimo vozovku. V příkopě se vozidlo naklonilo, převrátilo a došlo k vysypání klád mimo vozovku. Převrácené nákladní auto zablokovalo více než polovinu hlavní silnice. Řidič neutrpěl při havárii žádné zranění. Při havárii došlo k poškození oplocení nejméně dvou blízkých rodinných domů.

Hasiči museli nákladní auto zajistit proti případnému požáru. Uniklé provozní kapaliny, oleje a palivo museli hasiči zlikvidovat sorbenty.

Převrácená souprava značně zkomplikovala dopravu na hlavním tahu. V obou směrech se okamžitě vytvořily dlouhé kolony a na místo měla problémy projet i hlídka policie. Do příjezdu policistů řídili dopravu hasiči kyvadlově.

Časový průběh události

09:30 – hasiči ukončili bezpečnostní opatření u havarovaného vozidla a vrátili se zpět na základnu. Na místo jsou připraveni se vrátit až po přeložení nákladu a zvednutí vraku. Dopravní komplikace se dají očekávat až do odpoledních hodin.

13:30 – hasiči znovu vyjeli na místo po havárii kamionu, aby zlikvidovali zbytky uniklých provozních kapalin po zvednutí nákladní soupravy.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet