Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pád letadla zalarmoval 5 jednotek hasičů i vrtulníky záchranné služby a policie, šlo o planý poplach

Dne 6. září 2018 dopoledne v 10:47 hodin byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje nahlášen pád malého letadla mezi Jilemnicí a Horní Branou.

Informaci o události jsme obdrželi ze dvou zdrojů. Nebyl znám popis letadla ani přesná lokalizace pádu letadla.

Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje urychleně kontaktovalo všechna okolní letiště a operační důstojníci zjišťovali jakými letadly letiště disponují a jaké stroje mají v provozu.

Generální ředitelství HZS ČR oslovilo také Řízení letového provozu ČR, s. p. a ani toto centrum nemělo informaci o údajných problémech letadla v Libereckém kraji.

K zásahu vyjelo 5 jednotek hasičů, kteří přes hodinu a půl intenzivně hledali předpokládané místo pádu letadla. Jako podpora ze vzduchu se na místo během několika desítek minut dostavily i dva vrtulníky:

  • Stroj Policie České republiky, který pracuje v systému Search and Rescue (SAR). Jde o službu pátrání a záchrany, která poskytuje pomoc letadlům v nouzi nebo posádkám havarovaných letadel.
  • Vrtulník Letecké záchranné služby Libereckého kraje.

Pro efektivní koordinaci složek IZS byl zřízen štáb velitele zásahu na jilemnické stanici Hasičského záchranného sboru LK.

Po provedení průzkumu a prověření všech dostupných informací bylo zjištěno, že k pádu letadla nedošlo a z tohoto důvodu byla akce ukončena.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet