Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Lišově získali nový Volkswagen Crafter, s nákupem pomohla dotace od profesionálních ha­sičů

Město Lišov pořídilo za více než milion korun nový dopravní automobil pro místní hasiče. Ten poslouží zejména při nutné evakuaci občanů.

Dosud jsme museli používat dopravní automobil z 90. let, který jsme dostali od policistů, kteří jej už vyřadili z užívání. Byl starý a dost poruchový, nedalo se na něj spolehnout.

Zrovna minulý týden zůstalo auto stát uprostřed cesty a nešlo nastartovat. Naštěstí jsme nejeli k zásahu, jen jsme převáželi vybavení,

uvedl Theodor Matouš, jednatel Sboru dobrovolných hasičů Lišov.

Hlavní výhodou nového automobilu je oproti stávajícímu nejenom spolehlivost, ale i to, že může převážet invalidní osoby.

Když jsme při povodních potřebovali evakuovat imobilní občany, byl to velký problém. V cisternách osoby evakuovat nemůžeme a dosavadní dopravní automobil tomu nebyl přizpůsoben. Museli jsme je složitě ručně do auta tahat,

přiblížil Theodor Matouš.

Nové vozidlo má vyndavací sedačky a vejdou se tam dva až tři invalidní vozíky, se kterými tam hasiči jednoduše vyjedou. Už pro ně tak nebude problém evakuovat například domov důchodců.

Nový dopravní automobil vyšel město na více než milion korun, 750 tisíc z celkové ceny pokryla dotace od Jihočeského kraje a dotace generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky,

doplnil Radka Balounová ze společnosti G-PROJECT, jež pro město dotace vyřizovala.

V Lišově nyní modernizují i garáže hasičské zbrojnice. „Měníme vrata, vytápění, rozvody vody, elektroinstalace, zateplujeme fasádu. Garáže jsou ze 70. let, takže už byly ve velmi špatném stavu,“ doplnil Theodor Matouš.

Modernizace garáží bude hotová do konce října. Do té doby mají hasiči svá vozidla zaparkována v zapůjčených prostorech technických služeb a bývalých podnikatelských prostorech.

Jednotka Sboru dobrovolných hasičů Lišov vyjíždí ročně k dvaceti až třiceti zásahům. Ve většině případů se jedná o požáry, ale nechybí ani evakuace, vyhledávání ztracených osob či pomoc záchranářům s přepravou invalidních občanů.

Kromě nového dopravního automobilu disponuje Jednotka i dvěma velkokapacitními cisternami a technickým vozem.

Mgr. Barbora Benešová
Sdílet