Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Otestovali jsme zásahovou ruční svítilnu Nightstick INTRANT do výbušného prostředí, disponuje dvěma LED světly

Firma ArmyPol dodává na český trh ruční svítilnu Nightstick Intrant s naklápěcí hlavou a sekundárním prostorovým světlem. Svítilnu je možné použít ve výbušném prostředí, je odolná proti prachu a vodě podle normy IP67.

Obsah balení

V krabici je kromě samotné svítilny i kompletní příslušenství. K dobíjecímu stojánku zde nalezneme jak klasický vidlicový adaptér do 230V zásuvky, tak i zástrčku pro zásuvku v zásahovém automobilu.

K dispozici jsou i hmoždinky a vruty pro uchycení stojánku k podložce. Zajímavostí je adaptér pro trojici AA akumulátorů, kterými se v případě potřeby dá nahradit vestavěný vyjímatelný akumulátor.

Dvířka akumulátoru jsou zajištěna šroubem, který je uchycen tak, aby ani při úplném povolení nevypadl.

Svítilna

Samotná svítilna je provedená v oranžové barvě a vzhledově připomíná poměrně rozšířené Survivory od firmy StreamLigth. Nightstick INTRANT je však mnohem menší, subjektivně se díky štíhlému tělu z polymeru s příměsí skelného vlákna a hmotnosti 315 gramů (Survivor ve standardní LED ATEX verzi váží 510 gramů, verze SLIM 388 gramů) mnohem lépe drží v ruce.

Uchytit ji lze na kabát do standardního poutka se suchým zipem, které na své oděvy výrobci běžně dodávají – na našich fotografiích je použita na zásahovém kabátu GoodPRO FR3 FireHorse od firmy Vochoc.

Kromě klipsny pro zasunutí za poutko je na zádech svítilny i kovové oko pro zavěšení.

Tlačítka pro zapnutí/vypnutí či změnu módů jednotlivých světlometů jsou na bocích těla svítilny. Byť jsou poměrně malá, lze je nahmatat i v zásahových rukavicích.

Světlomety

Hlava hlavního světlometu je výklopná v rozsahu 90 °. Světlo je bodové s ostrým kuželem pro maximální prostup kouřem. K dispozici jsou tři úrovně výkonu LED – 200, 110 a 60 lumenů s dosvitem až na vzdálenost 420 metrů při maximálním výkonu. Výkon lze měnit přidržením zapínacího tlačítka na boku svítilny. Dva krátké stisky aktivují funkci stroboskopu.

Sekundární světlo – rovněž v provedení LED – je zabudováno přímo do těla svítilny a ozařuje prostorově okolí hasiče pod úhlem 45 °. Kromě toho velmi dobře poslouží jako pracovní světlo například při nezbytné „papírové“ práci při zásahu.

Stejně jako u hlavního světla lze i u prostorového osvětlení volit přidržením zapínacího tlačítka intenzitu ve třech krocích – 100, 40 a nebo 20 lumenů.

Obě světla – bodové i prostorové – lze používat současně.

Rozměry, výkon a výdrž

Svítilna je nárazuvzdorná při pádu z výšky do dvou metrů. Je vysoká 168 mm, hluboká a široká pak 66 mm. Průměr hlavy je 53 mm.

Při použití hlavního světlometu vydrží s AA akumulátory až 33 hodin, s vestavěným Li-Ion akumulátorem až 27 hodin při svítivosti 60 lumenů. Při maximálním výkonu – tedy 200 lumenů – je to 11, respektive 7 hodin.

Prostorové světlo má při použití AA akumulátorů shodnou výdrž, s Li-Ion akumulátorem dokáže svítit až 33 hodin při nejnižším výkonu, při maximálním je to 11 hodin.

Maximální doba nabíjení je zhruba šest hodin. Svítilna může být ponechána v nabíječce neomezeně dlouho a to bez vlivu na životnost baterie.

Cena nabíjecí svítilny INTRANT je 5 227 Kč včetně DPH, zájemci ji můžou zakoupit prostřednictvím webu www.nightstick.cz.

Sdílet