Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští hasiči se zúčastnili cvičení DÉMON 2018, simulovalo útok ozbrojených pachatelů

Cvičení DÉMON 2018 se odehrálo v dopoledních hodinách 11. září 2018 při běžném muzikálovém představení za přítomnosti dvou tisíc diváků – komparzistů.

Všichni komparzisté ale byli předem připraveni na situaci, že do hlediště vtrhne okolo čtyřiceti ozbrojených pachatelů, proti kterým policisté zakročí. Po zpacifikování pachatelů byli rukojmí vyvedeni před budovu a předáni do rukou zdravotníků.

Policie při hraném zásahu tak vyzkoušela mimo jiné přelet jednotek čtyřmi vrtulníky Letecké služby, převoz jednotek čtyřmi zásahovými vozidly s plošinou, techniku na poskytnutí přenosu obrazu a mobilní velitelsko-štábní pracoviště.

Do této akce bylo nasazeno přes 400 policistů a to z Útvaru rychlého nasazení, krajských zásahových jednotek, pražské speciální pořádkové jednotky a Letecké služby. Dále jsme spolupracovali s pražským dopravním inspektorátem, pražskou zdravotnickou záchrannou službou, pražskými hasiči, pražskou městskou policií a Dopravním podnikem hl. m. prahy.

Útvar rychlého nasazení pravidelně provádí cvičení obdobného charakteru zejména kvůli současné bezpečnostní situaci v Evropě a dále kvůli sladění optimalizace postupů složek Integrovaného záchranného systému.

Pražští hasiči měli na místě šest jednotek hasičů. Ti asistovali ZZS při třídění a transportu pacientů do sanitních vozů. Následně hasiči prováděli transport těl obětí útoku do speciálního mobilního kontejneru pro uchování těl, tzv. mobilní márnice.

Na přípravě cvičení i na záchranných pracích se podílela také podniková jednotka Kongresového centra. Dále posilová směna zabezpečovala běžný provoz na okolních objektech spadajících pod Kongresové centrum Praha a.s.

kpt. Ivana Nguyenová
Policie ČR
Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet