Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Brněnské přehradě se uskutečnil kurz práce na vodě pro dobrovolné hasiče

V pátek a sobotu 7. a 8. září 2018 se na Brněnské přehradě uskutečnil další specializační kurz pro dobrovolné hasiče. Jeho náplní byla záchrana osob z vody a s tím související činnosti. Akce se účastnilo 10 dobrovolných hasičů z 5 jednotek. Ne všichni však úspěšně dokončili.

Kurz měl zázemí na hasičské stanici na břehu Brněnské přehrady. K dispozici byl náš povodňový kontejner, který je vybaven prostředky pro práci na vodě, a se kterým se účastníci kurzu měli možnost seznámit.

Dvoudenní výcvik učil hasiče různým způsobům záchrany tonoucích, používání házecích pomůcek, lanovým dovednostem nebo také manévrování s nafukovacími čluny. Hasiči si mohli vyzkoušet jak je náročný pohyb ve vodě v zásahovém obleku.

Kurz vedli a na účastníky dohlíželi naši instruktoři pro práci na vodě. Na programu byl i nácvik první pomoci. Hasiči si při tom na figuríně nacvičovali resuscitaci a využití automatického externího defibrilátoru (A­ED).

Vzhledem k náročnosti kurzu však nebyli všichni účastníci úspěšní a z deseti jich kurz úspěšně dokončilo pouze šest. Další podobnou akci plánujeme na příští rok.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet