Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Anonym oznámil bombu na liberecké ubytovně, zasahovat museli i hasiči

V pondělí 11. září 2018 pár minut po desáté hodině večer oznámil ženský hlas na tísňovou linku 112, že na Hanychovské ubytovně v Liberci se nachází bomba. Poté žena zavěsila. Oznamovatelka neurčila blíže o jakou ubytovnu se jedná.

Policisté okamžitě natipovali tři ubytovny v daném teritoriu a operační důstojník neprodleně na místo vyslal policejní hlídky. Na místě zasahovaly téměř dvě desítky policistů včetně kriminalistického technika a také městských strážníků.

Po příjezdu na místa ubytoven policisté zahájili evakuaci osob z budov a zajistili místa proti vstupu nepovolaných osob. Objekty muselo opustit celkem na 120 osob. Hlídky také zastavily veškerý provoz v Hanychovské ulici, včetně tramvají a autobusů.

Okamžitě po oznámení byli na místo vysláni i tři policejní psovodi, jeden z nich se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání výbušnin. Na místě zasahovaly i dvě jednotky hasičů. Ti na místo přistavili evakuační autobus jako zázemí pro obyvatele ubytoven.

Po kompletních prohlídkách všech prostor ubytovacích objektů bylo krátce po jedné hodině ranní opatření ze strany Policie ČR ukončeno a lidé se mohli vrátit zpět do svých pokojů. Nález nástražného výbušného systému se naštěstí nepotvrdil.

Případem se nyní zabývají liberečtí kriminalisté, kteří vyhodnocují zjištěné informace a provádějí opatření za účelem dopadení pachatele. Ženě, která na tísňovou linku informaci o uložení bomby volala, hrozí v případě dopadení za přečin „Šíření poplašné zprávy“ až pětiletý trest odnětí svobody.

Na závěr je nutno podotknout, že se jedná o velmi společensky nebezpečné jednání, kdy kromě toho, že pachatelé zapříčiní zbytečné výjezdy složek Integrovaného záchranného systému, tak mnohdy vznikají mnohem rozsáhlejší škody následné, a to uzavřením provozoven, úřadů, a tím ušlých zisků apod.

Ti, co se k podobným vtípkům chystají, by si měli uvědomit, že vzniklé škody jim budou v rámci trestního řízení přičteny k úhradě.

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
Policie ČR
Sdílet