Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři cvičení pro hasiče v uplynulých dvou týdnech

Na území Karlovarského kraje proběhly v uplynulých dvou týdnech hned tři cvičení jednotek požární ochrany. Vždy s různým tématem a pro různé hasičské stanice.

Na území Karlovarského kraje proběhly v uplynulých dvou týdnech hned tři cvičení jednotek požární ochrany. Vždy s různým tématem a pro různé hasičské stanice.

První cvičení se odehrálo 24. srpna na nové rozhledně na kopci Krudum nad Horním Slavkovem a bylo zaměřeno na práci lezeckých skupin ze stanic profesionálních hasičů z Karlových Varů a Sokolova. Navrchu rozhledny čekal figurant, který simuloval zraněnou osobu v bezvědomí a úkolem záchranářů bylo jej bezpečně ve speciálních nosítkách dostat na zem.

Druhou cvičnou akcí, tentokrát mnohem většího rozsahu, byl požár lesa, na který byli povoláni profesionální hasiči z Kraslic, dobrovolní hasiči z Kraslic, Oloví a Rotavy.

Celá událost se odehrála v úterý 25.srpna v dopoledních hodinách na lesní pasece nedaleko Hraničné, kde pod dohledem revírníka záchranáři hasili požár o rozloze několik stovek m2. Cvičení, které bylo zaměřeno na nácvik činností při likvidaci lesních požárů, které jsou v době současných suchých dní stále častější, prověřilo dojezdové časy jednotek, jejich součinnost při zásahu, komunikaci jednotlivých hasičů a práci velitele zásahu.

Zatím poslední cvičení proběhlo ve čtvrtek 3. září ráno v budově gymnázia v Chebu. Akce byla připravena pro hasiče z profesionální stanice v Chebu, profesionální hasiče SŽDC Cheb a dobrovolné hasiče z Hájů. Ještě před vyhlášením poplachu byla na schodišti v budově pomocí vyvíječe kouře vytvořena atmosféra simulující požár v horních patrech školy. Procvičila se tak i kompletní evakuace objektu, kdy všichni žáci pod vedením svých učitelů spořádaně opouštěli školu a shromažďovali se na parkovišti před budovou. Část žáků i s ředitelem ale zůstala uvězněna vevnitř a zachránit je museli hasiči pomocí výškové techniky.

Záchranáři si tak prověřili dojezdové časy jednotek, součinnost v místě zásahu, práci svého velitele a komunikaci s pracovníky školy.



Info: prap. Mgr. Alena Ryvolová
tisková mluvčí
HZS Karlovarského kraje


 -wap-

Sdílet