Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obětavý muž pomohl hasit požár digestoře a sám se nadýchal kouře

Dne 3. 9. 2009 ve 13:02 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Biskupice. Na místo vyjela jednotka profesionální hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů Luhačovice.

Dne 3. 9. 2009 ve 13:02 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Biskupice. Na místo vyjela jednotka profesionální hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů Luhačovice. Jednotky posílili další profesionálové ze stanice Slavičín s další cisternou a dobrovolníci obcí Biskupice a Velký Ořechov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru digestoře v kuchyni rodinného domu.

Majitelka vařila oběd, když došlo k požáru digestoře. Sama si na hašení požáru netroufla, a proto zavolala svého známého z nedaleké firmy. Ten rychle přiběhl na pomoc vybaven třemi přenosnými hasicími přístroji.

Sám vběhl do silně zakouřeného rodinného domu a požár se mu podařilo rychle uhasit za použití jednoho práškového hasicího přístroje. Při požáru se však nadýchal nebezpečných zplodin hoření.

Ze záchranářů na místo přijela jako první hlídka policie, která hlásila požár střechy u komína. Hasiči dorazili za pár minut, pronikli do domu a zjistili požár digestoře. Už uhašené místo požáru v kuchyni překontrolovali proti dalšímu případnému rozhoření. Hasiči dům odvětrali přetlakovou ventilací a vytvořeným otvorem ve střešní krytině.

Na místo byla povolána posádka zdravotnické záchranné služby, která nadýchanému devětatřicetiletému muži vysvětlila, že ho převeze do nemocnice na pozorování. Důvodem byla možnost znečištění plic a další ohrožení po inhalaci nebezpečných látek při hoření. Zdravotníci na místě ošetřili i lehce popálené ruce majitelky.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl digestoř i část kuchyňské linky a způsobil škodu za 30.000 Kč. Včasným zásahem muže a použitím hasicího přístroje byly uchráněny další nemalé hodnoty v rodinném domě za 2,5 mil. Kč.


Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet