Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slavnostní žehnání dopravního automobilu doprovodilo oslavy 135. výročí založení hasičského sboru v Osové Bítýšce

V sobotu 8. 9. 2018 odpoledne proběhlo požehnání nového dopravního automobilu DA L1Z Ford Transit Custom a oslava 135. výročí založení hasičského sboru v Osové Bítýšce.

Oslava započala mši svaté za živé a zemřelé hasiče v kostele Sv. Jakuba staršího. Po mši se vydal průvod vedený obecním praporem, následovaný praporem sboru a prapory zúčastněných sborů, na prostranství před hasičskou zbrojnici, kde R.D. Ing. arch. Jiří Jeniš požehnal nový dopravní automobil.

Na tanečním parketě následoval slavnostní nástup. Po státní hymně starosta sboru Jiří Doležal přivítal přítomné a seznámil je s historií sboru a jeho zásahové techniky. Následně starosta obce Josef Mach předal veliteli sboru Pavlu Maškovi klíče od nového automobilu.

Cena vozidla činila 1 008 000 Kč. Částkou 70 000 přispěla sousední obec Záblatí. Vozidlo nahradilo 35 let dnes již zastaralý dopravní automobil Avia 30K Speciál, který obdrželi darem od České pojišťovny v roce 1983 při 100. výročí založení sboru.

Následovaly zdravice hostí, kde vystoupil starosta Krajského sdružení hasičů Kraje Vysočina Jan Slámečka a starosta okrsku Heřmanov Milan Kubíček. Jan Slámečka předal sboru jako kolektivu čestné uznání KSH Kraje Vysočina a následně členům sboru věrnostní a záslužné medaile.

Pro občany byla připravená výstava techniky sboru v přilehlém parku. Oslavu zakončilo neformální posezení s živou hudbou. Pro děti byl připravený skákací hrad.

Historie hasičů v Osové Bítýšce

O založení spolku hasičského bylo jednáno už v r. 1882. Bezpros­tředním důvodem tohoto jednání byl snad velký požár, který vypukl 24. 8. 1880 a pohltil celou řadu domků na dolním konci obce.

Škoda byla tehdy značná, protože shořely i stodoly naplněné právě sklizenou úrodou. Zásahu se tehdy velmi zdatně zúčastnil hasičský sbor z Křižanova a Velké Bíteše. Snad právě možnost vidět hasiče v akci zavdala některým občanům podnět k úvahám o založení podobné organizace i v obci.

Mezi tyto občany patřil jistě učitel Vincenc Kořista, obchodník František Šmahel a majitel domu Josef Steinhauser. Všechny nesnáze a počáteční nepochopení a nedůvěru se však podařilo překonat a 15. 6. 1883 byly pod jednacím číslem 14.196 schváleny stanovy nově založeného sboru c.k. místodržitelstvím v Brně.

Stanovy vypracoval Vincenc Kořista a představenstvo Osové Bítýšky v čele se starostou Martinem Kubíčkem je schválilo na svém zasedání 29. 4. 1883. Podle dochovaných knih u vzniku stálo 25 členů v čele s Vincencem Kořistou.

První zásah byl uskutečněn ještě téhož roku při ohni v Jáchymově. Sbor dorazil na místo první a zachránil celou obec. Sbor se postupem let nadále rozrůstal. Všichni v obci si byli dobře vědomi, jak jsou dobrovolní hasiči důležití a proto spolek podporovali.

Výzbroj sboru byla zpočátku jednoduchá a pozůstávala z příručních stříkaček „berlovek” R. A. Smekal Praha Smíchov, oceněných v roce 1893 na 18 zlatých. Postupně se materiální situace sboru zlepšovala.

Při založení obdržel sbor od obecního zastupitelstva ruční jednoproudní stříkačku na pérách z r. 1895, starou stříkačku, žebříky, naviják, hadice, koše a jiné.

Asi v roce 1900 byla zakoupena nová stříkačka pro koňské spřežení R. A. Smekal, Praha Smíchov, kterou hasiči dodnes vlastní a jsou na ni patřičně hrdí!

Mgr. David Dvořáček
Sdílet