Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tanvaldský kynolog se v roce 2018 stal mistrem ČR v závodě záchranných psů

Ve dnech 7. – 8. září 2018 se kynolog HZS Libereckého kraje nstržm. Václav se Vančura zúčastnil závodu záchranných psů v jihočeském Spáleništi u Přední Výtoně.

Závod s mezinárodní účastí byl zaměřený na plošné pátrání po osobách a pořádal ho Svaz záchranných brigád kynologů ČR ve spolupráci s MV – Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR.

V páteční etapě příslušník HZS LK se svou čtyřnohou parťačkou Bellou hledali v nepřehledném a hustě zarostlém terénu o rozloze cca 50 tisíc m3 5 osob a to zvládnout to do 30 minut. Václav s Bellou úkol provedli téměř na výbornou.

Našli 4 osoby a zařadili se tak na průběžné 1.- 4. místo. Během pátrání měl psovod k dispozici pouze navigaci, ve které byl vytyčen prostor k propátrání.

Sobotní denní speciál byl zaměřen na orientaci psovoda v terénu za pomoci mapy a zrychlený přesun do vymezeného prostoru. Nstržm. Vančura vzal zrychlený přesun zodpovědně a s Bellou se vydali poklusem směrem ke svému sektoru.

Kynolog se ovšem špatně zorientoval v mapě a přes deset minut prohledával jiný terén, kde nebyl ukryt žádný figurant. Naštěstí svou chybu odhalil relativně brzy a velmi rychle se přesunul do vytyčeného prostoru.

Tím začala hra s časem, kdy mu do konce limitu zbývalo cca 15 minut a v terénu měl stále ztracených 5 figurantů. Během tří minut se mu podařilo najít 3 osoby a dál pokračoval v prohledávání le­sa.

Během několika minut odhalil další dva figuranty, ale ještě nebyl konec. Limit 30 minut končí až úderem ruky psovoda do stolu rozhodčích, které měl Václav Vančura v tu chvíli vzdálené 800 metrů a zbývaly mu poslední 4 minuty.

Naštěstí běh jemu ani Belle nedělá problémy, a tak už tušili, že to dají na medaili. Nstržm. Vančura nakonec díky pěti nalezeným figurantům, což se mu podařilo jako jedinému psovodovi, stanul na stupni nejvyšším.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet