Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Češi jsou mistry světa v požárním sportu, událost hostilo slovenské město Banská Bystrica

V Bánské Bystrici se ve dnech 12. – 16. září 2018 konalo XIV. Mistrovství světa mužů v požárním sportu a V. Mistrovství světa žen v požárním sportu.

První den – výstup na cvičnou věž

Výstup do 4. podlaží cvičné věže se žebříkem o hmotnosti 8,5 kg zvládnou ti nejrychlejší kolem 14 sekund. Z našich reprezentantů si nejlépe vedl Jakub Pěkný z HZS ULK (13,46), Ladislav Filip (13,96) a Milan Netrval z HZS PLK (13,98). V celkovém součtu časů obsadili Češi čtvrté místo.

Druhý den – běh na 100 m s překážkami

V horkém odpoledni na start nastoupilo 114 mužů. Čechům se sice v prvních pokusech úplně nedařilo, ale nakonec všech šest započítávaných časů bylo pod 16 sekund. Do semifinále se probojovali hned tři čeští závodníci – Pavel Krpec (HZS MSK), Lukáš Kroupa (SDH Kvasiny), Daniel Klvaňa (SDH Oznice). Do finále však nepostoupil ani jeden.

Třetí den – štafety 4 × 100 m

V této disciplíně první člen překonává domeček, druhý bariéru, třetí s hadicemi přebíhá kladinu, napojuje hadice na rozdělovač a proudnici a v pásmu odpojení proudnici zase odpojí, aby ji předal poslednímu členu, který uhasí hořící směs v nádrži.

První čtyřce české reprezentace ve složení Daniel Klvaňa, Milan Netrval, Lukáš Kroupa a Dominik Soukup (SDH Žebnice) se nedařilo a časomíru zastavila na hodnotě 63,72 s. Celá česká výprava tak vložila naděje do druhé čtveřice, která nastoupila ve složení David Dopirák (HZS PLK), Jakub Pěkný, Martin Lidmila (HZS KHK) a Pavel Krpec (HZS MSK) a nezklamala. Svůj pokus závodníci zvládli ve skvělém čase 55,75 s a posunuli český tým na 2. místo v disciplíně!

Čtvrtý den – požární útok

Požární útok je disciplína, kdy sedm soutěžících dokáže v čase kolem 30 vteřin propojit zdroj vody, motorovou stříkačku, hadice, rozdělovač a proudnice a doběhnou k dvěma terčům do 90 metrů vzdálených a naplní je proudem vody.

Před touto disciplínou byli muži na průběžném 1. místě spolu s Rusy a Bělorusy se stejným součtem bodů za jednotlivé disciplíny. Tým mužů svůj první pokus zvládl v čase 28,83 s a ten druhý za 28,77 s. To stačilo na 4. místo v této disciplíně. Naproti tomu Rusům a Bělorusům se vůbec nedařilo. Češi se tak se součtem 11 bodů stali poprvé v historii mistry světa v požárním sportu pro rok 2018 před druhou Ukrajinou a třetím Běloruskem.

Češi doplnili řadu mistrovských titulů ve všech ostatních kategoriích – dorostenci, dorostenky, junioři a ženy. Není bez zajímavosti, že Martin Lidmila je držitelem mistrovského titulu v kategorii dorostu, juniorů i mužů.

Foto: SH ČMS
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet