Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V bytě explodoval propan-butan

Výbuch v bytovém domě v Hrádku nad Nisou zavinil asi únik plynu.Ilustrač­ní foto.

Netěsnost u plynových kamen a únik propan-butanu byly podle hasičů pravděpodobnou příčinou nedělního výbuchu a následného požáru v bytovém domě v Hrádku nad Nisou – Doníně na Liberecku. Oheň prakticky zničil přízemní byt v třípodlažní vilce. Způsobené škody vyšetřovatel odhadl na 400.000 korun, řekl operační důstojník libereckých hasičů.
Výbuch hasičům nahlásili sousedé. Ti také byli na místě jako první a snažili se obyvatelům domu pomoci. „Po žebříku jsem pomáhal dolů paní se dvěma malými dětmi, které požár odřízl v prvním patře,“ řekl jeden ze sousedů.
Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů, které brzy požár lokalizovaly. „Dva lidé byli při požáru zraněni, další dva se podařilo zachránit,“ uvedl hasič. Muž a žena z přízemního bytu utrpěli lehké popáleniny a nadýchali se kouře. Záchranka je proto převezla do liberecké nemocnice.
Exploze a oheň zcela zlikvidovaly zařízení v přízemí domu. Stěny místy ohořely až na cihlu. Doutnající zbytky zařízení vyházeli hasiči z oken, aby je dohasili. Škody na zařízení bytu majitelé odhadli na 90.000 korun.
Podle hrádeckého starosty Martina Půty, je v domě celkem pět bytů. Pouze jeden z nich požár zničil, další čtyři jsou obyvatelné. „Majitelem domu je Stavební hrádecká společnost, která dobu oprav odhadla na dva až tři měsíce,“ řekl dnes ČTK Půta. Dodal, že po tu dobu město zajistí postiženým náhradní ubytování v městském bytě. „Jednáme také o mimořádné sociální dávce, protože přišli prakticky o všechno,“ dodal starosta.
Sdílet