Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasič David Krhovjak dostal na Dnech NATO medaili za záchranu života

Medaili s „Čestným uznáním hejtmana Moravskoslezského kraje za pomoc při záchraně lidského života“ převzal v neděli 16. 9. 2018 profesionální hasič David Krhovjak od hejtmana Ivo Vondráka, a to během Dnů NATO a Vzdušných sil Armády ČR 2018 – přímo na ploše mošnovského letiště, navíc před zraky mnoha tisíců návštěvníků.

V srpnu minulého roku došlo ve Frýdku-Místku k vážné dopravní nehodě, během níž zůstal v kabině havarované dodávky zraněný a zaklíněný řidič. Celou nehodu viděl příslušník Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje nstržm. David Krhovjak (slouží na stanici HZS MSK Frýdek-Místek), který měl právě volno.

Ani na okamžik nezaváhal, telefonicky oznámil dopravní nehodu na tísňovou linku a následně začal pracovat na vyproštění řidiče z havarovaného vozidla.

Příslušník HZS MSK využil kromě své zručnosti i velkou dávku improvizace, kdy do rozbitého čelního skla vyřezal pomocí nalezené závitové tyče otvor, kterým vytáhl zraněného řidiče z vozidla. Následně řidiči poskytl prvotní předlékařskou pomoc a předal jej později do péče přivolané posádky zdravotnické záchranné služby.

Udělal jsem to, co by na mém místě udělal každý hasič, ať už v zaměstnání, nebo o svém volnu. Získaného ocenění a medaile od pana hejtmana si velice vážím,

řekl David Krhovjak.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet