Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pátek byl bohatý na nehody

Dne 4. 9. 2009 vyjížděli opakovaně profesionální hasiči na pomoc po dopravních nehodách a haváriích ve Zlínském kraji. Pátek tradičně přinesl několik nehod v dopravě, které si vyžádaly také pomoc hasičů při zajišťování vraků proti požáru nebo při odstraňování následků úniků provozních kapalin.


09:56 – Buchlovice

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela na pomoc po dopravní nehodě dvou osobních aut zn. Nissan Terrano a Renault Laguna na hlavním silničním tahu I/50 v kopcích u Buchlovic. Řidič terénního vozu přejel v jedné ze zatáček do protisměru, kde narazil do druhého osobního auta. Jeden z pasažérů ve druhém voze byl lehce zraněn. Po příjezdu záchranářů na místo si posádka zdravotníků vzala pacienta do své péče, poskytla mu odbornou pomoc a následně ho odvezla do nemocnice. Hasiči pomohli se zajištěním místa a vraků aut.

Dopravní nehoda byla původně hlášena až u obce Střílky, a proto hasiči pokračovali dál směrem na Brno. Po provedeném průzkumu nebyla nalezena další nehoda a hasiči se vrátili zpět k první události. Hasiči pomohli i s řízením dopravy.

12:07 – Osvětimany

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela na pomoc po dopravní nehodě u obce Osvětimany. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Osvětimany a Ježov došlo k havárii osobního auta zn. Ford. Řidič v rychlosti nezvládla jízdu, havaroval mimo komunikaci a auto se převrátilo na střechu. Muž nebyl nijak zraněný a odmítl lékařskou pomoc. Hasiči zajistili vrak vozu proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Vozidlo jsme přetočili zpět na kola a pomohli i s řízením dopravy.

14:05 – Otrokovice

Jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic vyjela na pomoc po hlášené dopravní nehodě na hlavní křižovatce v Kvítkovicích . Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo ke střetu osobního auta a kamionu. Jednalo se o malou dopravní nehodu a hasiči nemuseli zasahovat.

14:59 – Uherský Ostroh – Veselí nad Moravou

Hasiči přijali hlášení o dopravní nehodě mezi obcí Uherský Ostroh (ZLK) a Veselí nad Moravou (JMK). Po upřesnění místa nehody bylo zjištěno, že k nehodě aut, která jsou v příkopech a na střeše, došlo za hranicí našeho regionu. Na pomoc vyjela jednotka profesionálních hasičů z Veselí nad Moravou, která si nevyžádala další mezikrajskou spolupráci nebo posílení při zásahu.

16:22 – Starý Hrozenkov

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu vyjela jedním zásahovým vozem, posílena o jednotku sboru dobrovolných hasičů ze Starého Hrozenkova, na pomoc po hlášené dopravní nehodě a možném požáru osobního auta. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že nedaleko čerpací stanice ve Starém Hrozenkově došlo k těžké dopravní nehodě mezi nákladním autem a osobním autem, které navíc začalo po nehodě hořet. Doprava na hlavním tahu I/50 byla omezena. Při nehodě se vážně zranili dva pasažéři v osobním autě.

Ze záchranářů na místo dorazila jako první jednotka místních dobrovolných hasičů, které se podařilo vyprostit jednu těžce zraněnou osobu z auta. Po příjezdu zdravotnické záchranné služby byl vážně zraněný pacient předán do péče lékaře a byla mu poskytnuta další nezbytná pomoc.

O několik minut později dorazili na místo také profesionální hasiči, kteří okamžitě k vraku osobního auta natáhli vyprošťovací zařízení a začali pracovat na uvolnění sevření kolem druhého těla. Po několika minutách se podařilo druhou zraněnou osobu vytáhnout a rovněž předat připraveným zdravotníkům. Malý požár osobního auta byl uhašen před příjezdem hasičů.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet