Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V nymburské nemocnici proběhlo cvičení složek IZS, námětem byl výbuch zásobníku kyslíku

Ve čtvrtek 20. září 2018 proběhlo v nymburské nemocnici taktické cvičení složek IZS při společném zásahu.

Námětem cvičení byl výbuch zásobníku kyslíku s následným požárem a poškozením stavebních konstrukcí objektu E v areálu nemocnice.

Po potvrzení výbuchu a požáru zaměstnanci nemocnice zahájili neprodleně činnosti vedoucí k hašení požáru a evakuaci osob.

O události byla telefonicky vyrozuměna recepce nemocnice, odkud byla ohlášena na KOPIS HZS Středočeského kra­je.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje na místo události vyslalo jednotky dle II. st. PPP – profesionální jednotky ze stanice Nymburk, Poděbrady, HZSP SŽDC Nymburk, místní dobrovolnou jednotku SDH Nymburk, a dále jednotky SDH obcí Všechlapy, Velké Zboží, Hronětice, Hrubý Jeseník a Lysá n. L. a profesionální hasiče ze stanice Mladá Boleslav s technickým kontejnerem s výdřevou ke stabilizaci porušených stavebních konstrukcí objektu.

Hasiči po příjezdu a provedeném průzkumu rozdělili místo zásahu na úseky a stanovili velitele úseků, vymezili nebezpečný prostor a zahájili záchranné a likvidační práce – zlikvidovali požár, pokračovali v zahájené evakuaci osob mimo objekt, vyhledávali a třídili raněné, odvětrávali objekt pomocí přetlakové ventilace, provedli sběr nebezpečného odpadu, kontrolu hydrantové sítě v areálu nemocnice a stabilizovali narušené svislé stavební konstrukce.

Celkem bylo ze dvou nadzemních podlaží evakuováno 30 osob. K vyprošťování osob zavalených stavebními konstrukcemi byly použity pneumatické vaky.

Vzhledem k rozsahu události ustanovil velitel zásahu štáb velitele zásahu, byl vyrozuměn starosta Města Nymburk a vedení nemocnice, které aktivovalo Traumatologic­ký plán.

Mimo jiné byl přenosným dopravním značením upraven jednosměrný směr dopravy areálem nemocnice pro očekávaný příjezd a pohyb většího počtu záchranných vozidel IZS.

Hlídky Policie ČR usměrňovaly dopravu v okolí nemocnice.

Starosta s místostarosty města se dostavil na místo události a nařídil prověřit dosah členů Krizového štábu ORP Nymburk.

Na místo se dostavilo pět posádek ZZS S, které na severní straně objektu zřídily shromaždiště raněných a prostor pro jejich třídění a transport v závislosti na rozsahu zranění.

Lékaři nemocnice v souladu s Traumatologickým plánem prováděli příjem některých zraněných na chirurgickou ambulanci nemocnice.

Cílem cvičení bylo zejména procvičit způsob zásahu složek IZS v neznámých prostorách nemocnice v kombinaci s přítomností osob s omezenou schopností pohybu, součinnost základních a ostatních složek integrovaného záchranného systému a dalších subjektů při společném zásahu ve zdravotnickém zařízení a způsob a rychlost vyrozumění a přenos informací, rozkazů a pokynů na všechny zainteresované složky.

Do cvičení se prakticky zapojilo 30 figurantů, studentů Střední zdravotnické školy v Nymburce, které ZZS před zahájením cvičení reálně namaskovala.

Přínosem cvičení je zejména zjištění a odstranění nedostatků v dokumentaci. Na základě zjištěných nedostatků budou provedeny úpravy postupů a činností zaměstnanců nemocnice.

Velice kladně lze hodnotit aktivní přístup a plnění úkolů všech účastníků cvičení během cvičení, které proběhlo v nepříznivých klimatických podmínkách (teplota 30 st.).

Velké poděkování patří jednatelce nemocnice paní Ing. Aleně Havelkové, pánům náměstkům Ing. Michalu Bredovi a Mgr. Miloslavu Klímovi a vedoucímu provoznímu technikovi Přemyslu Jáchymovi za umožnění provedení cvičení v areálu nemocnice a za velký podíl na organizaci cvičení v jeho přípravné fázi a spolupráci během cvičení.

mjr. Bc. Roman Zima
velitel stanice Nymburk
HZS Středočeského kraje

Foto: HZS Středočeského kraje & HZS SŽDC
Sdílet