Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotka SDH obce Žebrák získala Ford Transit, vůbec poprvé tak má ve vozovém parku úplně nový automobil

Devítimístný dopravní automobil Ford Transit s pohonem všech kol slavnostně převzali 22. září 2018 hasiči z jednotky SDH obce Žebrák. Pro hasiče je to v historii první zcela nový vůz ve výbavě.

Dopravní automobil je určen primárně pro přepravu osob při plnění úkolů v rámci zásahové činnosti JPO a pro dopravu, evakuaci a zásobování obyvatel. Vozidlo je zařazené do lehké hmotnostní třídy a je určeno pro provoz na zpevněných komunikacích.

Dodavatelem dopravního automobilu je společnost Auto Trutnov s.r.o. na základě výběrového řízení.

Celková cena vozidla činí 1 211 679 Kč včetně DPH, na financování se podílelo dotací ve výši 450 000 Kč Ministerstvo vnitra – Generální ředitelství HZS ČR a Středočeský kraj prostřednictvím Fondu podpory dobrovolných hasičů a složek IZS třemi sty tisíci korun. Zbylou část ceny zaplatilo město ze svého rozpočtu.

Pro automobil byl použit podvozek Ford Transit Kombi L3H2 V350 s dvoulitrovým naftovým čtyřválcem o výkonu 96 kW. Převodovka je manuální, šestistupňová. Automobil je vybaven tažným zařízením do 2 000 kg.

Sedadla jsou rozdělena do tří řad. U zadních jsou doplněny USB zásuvky pro dobíjení elektroniky, za nimi je dělící mřížka. Prostor pro posádku je přístupný z pravé strany posuvnými dveřmi.

O komfort posádky se stará nezávislé topení Eberspächer a klimatizace umístěná vpředu i vzadu včetně zesíleného alternátoru se zásuvkou na 240 V a druhým výměníkem topení umístěným v prostoru druhé a třetí řady sedadel.

Na kabině je namontováno zvláštní světelné a zvukové výstražné zařízení Whelen. V přední masce je pár zábleskových LED světel, LED světla pro denní svícení a nad zadními dveřmi oranžová sváděcí alej.

Pro komunikaci při zásahu je vozidlo vybaveno vozidlovou radiostanicí Motorola Mototrbo DM 4600 zabudovanou na palubní desce a tabletem Samsung Galaxy s aplikací Rescue Navigator.

Osvětlení prostoru okolo vozidla je zajištěno LED světly částečně zapuštěnými do bočních stěn a do zadní části vozu.

Na levé zadní straně Fordu je umístěna zásuvka Retbox pro dobíjení a konzervací akumulátorů

V zavazadlovém prostoru jsou dobíječe pro radiostanice a ruční svítilny, ruční vyprošťovací nástroj, lékárna v batohu, ruční hasicí přístroje, kladívko a řezák bezpečnostních pásů, chirurgické rukavice a pracovní magnetická LED světla.

Podlaha i boky zavazadlového prostoru jsou hliníkové s oky pro zajištění zavazadel.

Žebrák je město 16 kilometrů jihozápadně od Berouna. Žije zde přibližně 2 200 obyvatel. V současné době je jednotka zařazena do územního poplachového plánu jako JPO III/2, vyjíždí do 10 minut od vyhlášení poplachu.

Sdílet