Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další náročný výcvik absolvovali moravskoslezští hasiči-lezců ve Slovinsku v rámci projektu Direct

Specializovaná skupina šesti profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a sedmého z HZS Olomouckého kraje cvičila do čtvrtečního odpoledne 20. 9. 2018 ve Slovinsku nejrůznější scénáře záchrany osob ze skalních masivů či těžce přístupných jeskyní.

Šlo o další třístranné mezinárodní cvičení v rámci projektu Evropské unie Direct – opět s lezci ze Slovinska a Černé Hory.

Třídenní intenzivní výcvik se konal v okolí vesnic Cerni Kal, Sežana a Log pod Mangartom. První den byl zaměřen na záchranu osoby z 30 metrů vysoké skály pomocí nosítek (sportovního lezce uvězněného na skalní stěně). Druhý den se trénovala záchrana osoby z hloubky – v jeskyni s přístupovou šachtou spadající do hloubky 60 metrů.

Třetí den si čeští hasiči vyzkoušeli canyoning v oblasti Julských Alp v okolí obce Log pod Mangartom, včetně slaňovacích technik ve vodním prostředí. (Canyoning znamená zdolávání kaňonů, vodopádů či horských potoků za využití slaňování po skalách, brodění ve studené vodě, skoky do tůní a jezírek, přelézání balvanů a napadaných stromů, v případě vhodných podmínek využití vodního koryta jako skluzavky nebo překonávání prohlubní v závěsu pod lanem.)

HZS MSK se loni zapojil do třístranného dlouhodobého projektu EU DIRECT (DIsaster REsilient Communities and Towns), jehož součástí je celkem šest pětidenních výcviků v ČR, Slovinsku a Černé Hoře (navíc je aktuální třídenní výcvik) a další společné mezinárodní akce, například odborné konference a soutěže pro žáky základních škol.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet