Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zasáhl rodinný dům v Oldřichově na Hranicích, hasiči zasahovali s Cobrou

V sobotu 22. 9. 2018 zasahovaly čtyři jednotky hasičů u požáru rodinného domu na samých hranicích České republiky a Polska v obci Oldřichov na Hranicích. Informaci o požáru přebíral operační důstojník tísňové linky 112 ve 22:37 hodin.

Jak oznamovatel uváděl, byla reálná možnost, že uvnitř objektu se stále nacházejí lidé. Operační středisko HZS LK vyslalo na místo šest cisternových automobilových stříkaček a výškovou techniku.

Požár zasáhl 2. nadzemní podlaží domu a půdní prostor, kde byly uskladněny balíky s izolačním materiálem. Pečlivým prvotním průzkumem, kdy příslušníci použili termokameru, bylo zjištěno, že uvnitř objektu se nikdo nenachází.

Hasiči nasadili na likvidaci 3 vodní proudy, hasili také z výškové techniky a bylo nutné objekt ochlazovat. K tomu jednotka profesionálních hasičů ze stanice Liberec využila speciální zařízení Cobra, kterým lze po přimísení abraziv řezat stavební konstrukce a materiál jako zdivo, beton nebo dřevo.

Zařízení je totiž zakončené proudnicí, jejíž patentovaná tryska vpraví do zasaženého prostoru vodní mlhu, která se okamžitě promění v páru a místo ochladí.

Ochlazení je více než znatelné, během několika sekund teplota klesne z 500 °C na 80°C. To vše lze realizovat zvenku, aniž by zasahující hasič musel postupovat účinky vysokých teplot v zasaženém prostoru.

Hasiči zasahovali v dýchací technice a podařilo se jim zabránit šíření požáru za hodinu a patnáct minut. K úplné likvidaci došlo po rozebrání konstrukcí uvnitř objektu, dohašení skrytých ohnisek požáru a prohlédnutí objektu termokamerou jednu hodinu po půlnoci.

Na místo události se v neděli vrátili vyšetřovatelé příčin vzniku požáru Hasičského záchranného sboru LK a policejní vyšetřovatelé se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření. Škoda byla vyčíslena na 2.200 000 Kč. Hasiči svým zásahem uchránili majetek v hodnotě 2. 200 000 Kč. Příčina požáru je stále v šetření.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet