Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Českou republiku potrápil vítr, hasiči opět odstraňovali stovky stromů a čerpali vodu

Hasiči v celé republice během večera 23. září 2018 postupně vyjíždí k popadaným stromům, čerpají také vodu ze sklepů. Počasí zaměstnává hasiče od západu k východu republiky.

Jihočeský kraj

Že přijde náročná noc, pocítili nejprve hasiči pracující na operačním středisku HZS Jihočeského kraje. Operátoři tísňové linky 112 zvedali hovory, které k nim přepadávaly z jiných krajů. V 20:18 hodin byl vyhlášen poplach pro první jihočeskou jednotku.

Do půlnoci jihočeské jednotky vyjely ke 190 tzv. vícečetným událostem. Znamená to, že během jednoho výjezdu odklidily i více spadlých stromů. Po půlnoci se situace uklidila. Do 7. hodiny ranní pak jednotky zasahovaly u dalších 40 událostí. Celkem tedy za noc evidujeme 230 výjezdů.

Vítr lámal stromy téměř ve všech okresech Jihočeského kraje. Postupoval od západu na východ. Nejprve bylo zasaženo Prachaticko, pak postupně následovaly všechny okresy až po Jindřichohradecko.

Nejvíce práce měli hasiči na Strakonicku (cca 50 událostí) a na Českobudějovicku (necelých 50 událostí). Ve všech případech se jednalo o spadané stromy. Hasiči odklízeli stromy především ze silnic a železnic. Nikde jsme nemuseli po bouřce čerpat vodu, neevidujeme žádné zraněné osoby ani výrazné škody na majetku.

Vítr sice již v Jižních Čechách ustává, výstraha pro náš kraj již pozbývá své platnosti, přesto zvýšený počet výjezdů očekáváme i v průběhu pondělka.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

Od 20 hodin do 8.15 hod. zasahovali hasiči u 59 událostí v souvislosti se silným větrem. Nejčastěji na Brněnsku a Blanensku.

Stromy a větve spadly na silnice ve Veselí nad Moravou, Rostěnicích-Zvonovicích, Blatnici pod Svatým Antonínkem nebo Bojanovicích. Na jejich likvidaci byly poslány převážně místní dobrovolné jednotky.

Karlovarský kraj

Silný vítr zasáhl v neděli večer území Karlovarského kraje. Během noci z neděle na pondělí hasiči v kraji zasahovali u stovky událostí, kdy nejčastěji vítr vyvracel a lámal stromy. Ty nejčastěji blokovaly průjezd na silnicích, v několika případech pak spadly na zaparkovaná auta.

Vítr také na několika místech v kraji poškodil vedení elektrické energie. V Březové na Karlovarsku poskytli hasiči v jednom domě elektrocentrálu pro obnovení přívodu elektřiny nezbytnou pro lékařské přístroje jedné obyvatelky. Jinde v kraji nebylo nutné kvůli ohrožení zdraví či života řešit výpadek přívodu elektřiny.

Během noci pak hasiči zasahovali také u pěti dopravních nehod, z toho u dvou železničních, kdy u Pomezí a u Františkových Lázní najel vlak do stromu spadlého na koleje a do spadlé troleje. Obě tyto železniční nehody se obešly bez zranění.

V Ostrově na Karlovarsku pak hasiči řešili společně s firmou provádějící rekonstrukci budovy základní školy stržené krycí plachty na odkryté střeše. U Nové Role blesk zapálil na čtyřech místech trávu, v Chebu, Chodově či Ostrově hasiči odčerpávali vodu nebo čistili zanesené propustky.

Nejvíce událostí řešili hasiči mezi sedmou a desátou hodinou večer, kdy vyjížděli k více než sedmi desítkám hlášených událostí. Celkem během noci vyjížděli k téměř stovce případů. Následky větru likvidovalo deset jednotek profesionálních hasičů a 36 jednotek dobrovolných hasičů.

V souvislosti s uvedenými zásahy neevidují hasiči žádnou zraněnou osobu.

Zasahující jednotky:

  • HZS Karlovy Vary, Aš, Sokolov, Mariánské Lázně, Cheb, Kraslice, Toužim, CHZ Sokolov
  • HZSp SŽDC Cheb, SUAS Vřesová
  • JSDH Nejdek, Tři Sekery, Chodov, Žlutice, Horní Slavkov, Bukovany, Libá, Útvina, Drmoul, Jindřichovice, Valeč, Chyše, Verušičky, Hájek, Teplá, Oloví, Lázně Kynžvart, Královské Poříčí, Březová (KV), Cheb Háje, Dolní Žandov, Tašovice, Krajková, Stanovice, Bečov, Skalná, Stará Role, Ostrov, Mnichov, Březová (SO), Nová Role, Kynšperk, Pozorka, Merklín, Kraslice, Krásná, Bochov

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kra­je

Královéhradecký kraj

V souvislosti se silným větrem a deštěm, které se prohnaly Královéhradeckým krajem zejména v nedělních večerních hodinách, zasahovali hasiči ve třicítce případů na území celého kraje. Jednotky odklízely popadané stromy z komunikací, v Broumově zprůchodňovaly ucpanou kanalizaci, v Olešnici v Orlických horách spadl na komunikaci komín. Všechny události se obešly naštěstí bez zranění.

Od nedělního odpoledne do pondělních brzkých ranních hodin (04:30 hod.) zasahovali hasiči v Královéhradeckém kraji asi ve třicítce případů, kdy poskytovali technickou pomoc a odstraňovali následky silného větru a deště. Vyjížděly jednotky požární ochrany ve všech okresech v kraji (okr. Hradec Králové – 6 zásahů, okr. Jičín – 3 zásahy, okr. Náchod – 8 zásahů, okr. Rychnov nad Kněžnou – 9 zásahů, okr. Trutnov – 6 zásahů).

Krajské operační a informační středisko hasičů bylo na základě výstrahy meteorologů připraveno, noční směna sloužila v plném počtu osmi lidí. Operátoři linky 112 zvedali s postupem bouřky napříč republikou také hovory z jiných krajů.

Vzhledem k předpovědi lze očekávat, že zvýšený počet výjezdů v souvislosti s odstraňováním následků po silném větru bude přetrvávat i v průběhu pondělního dne.

Okres Hradec Králové

Jednotky požární ochrany odstraňovaly spadané stromy z komunikací v katastru obcí Holohlavy, Smiřice, Hořiněves, v Chotělicích a Mlékosrbech. Hradečtí hasiči pak zasahovali v obytném domě v ulici Pod Zámečkem, kde zamezili úniku vody do rekonstruované­ho domu.

Okres Jičín

Hasiči v okrese Jičín odstraňovali spadané stromy v katastru obcí Samšina a Jičíněves.

Okres Náchod

Spadané stromy a větvě blokovaly komunikace ve Zlíči u České Skalice, v Dědově u Teplic nad Metují ale i na několika místech v Náchodě. V Broumově museli hasiči zprůchodnit ucpanou kanalizaci, která přestala odtékat a chrlila vodu do ulice.

Okres Rychnov nad Kněžnou

Na Rychnovsku lámal silný vítr stromy v katastru Deštného v Orlických horách, ve Valu u Dobrušky, v Přepychách, ale i Dlouhé Vsi a v Synkově-Slemeně. Dobrovolní hasiči v Olešnici v Orlických horách také odstraňovali spadlý komín na komunikaci a zabezpečovali okna kostela.

Okres Trutnov

Brzy odpoledne odstraňovali místní hasiči v Mladých Bukách strom spadlý na dětské hřiště a další strom, který hrozil pádem v části Hertvíkovice. Ve večerních hodinách pak zasahovaly jednotky u spadlého stromu v Bedřichově, Trutnově (část Voletiny) a jednotka ze Žacléře likvidovala popadané stromy na komunikaci v Královci. Ve Rtyni v Podkrkonoší pomáhala místní jednotka s čerpáním vody ze sklepa rodinného domu.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Liberecký kraj

Během neděle a především noci z neděle na pondělí zaměstnávali hasiče v Libereckém kraji dopravní nehody a technické pomoci. Hasiči vyjížděli převážně k popadaným stromům či větvím v drátech elektrického vedení.

Během uplynulých 24 hodin řešili 28 takových událostí. Kvůli silné větrné bouři Fabien, která se v noci na pondělí přehnala přes severní Čechy, jsou některé stromy narušené a dlouhotrvající déšť s větrem udělají své. Předpokládáme, že podobné typy událostí budou hasiči likvidovat ještě celý dnešní den.

V neděli, v 15:03 hodin vyjeli s motorovými pilami profesionální hasiči ze stanice Turnov spolu s jednotkou SDH Hrubá Skála a odstraňovali vzrostlý strom, který se rozlomil v půli a zcela zablokoval komunikaci v obci Hrubá skála.

Hasiči museli k rozřezání a odklizení stromu použít výškovou techniku. K dalším stromům vyráželi hasiči do části obce Prysk na Českolipsku, do Chrastavy nebo do obce Bílý Kostel nad Nisou na Liberecku.

Šest minut po půlnoci byl na železniční trati mezi obcemi Nový Bor a Skalice u České Lípy zastaven provoz kvůli nárazu osobního vlaku do popadaných větví v kolejišti. Ve vlaku se tou dobou nacházel pouze strojvedoucí.

Událost se obešla bez zranění a provoz na trati byl během dvou hodin obnoven. Odčerpat vodu, která se vlévala do budovy restaurace v obci Svijany, vyjeli turnovští profesionální hasiči ve 21:08 hodin.

Kvůli nehodám byli hasiči přivoláni na pomoc do čtvrti Ostašov v Liberci, kde havaroval osobní vůz a překlopil se na bok. Hasiči museli s využitím hydraulické techniky vyprostit dvě zraněné osoby, které následně předali do péče zdravotníků.

K dalším dvěma dopravním nehodám se zraněním došlo v neděli po 18. hodině i v Hodkovicích nad Mohelkou a v centru Liberce.

Pavlína Bílková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

Moravskoslezský kraj

K více než 220 událostí v souvislosti se silným větrem vyjeli moravskoslezští hasiči od nedělního večera (cca 19 hodin) do pondělních (24. 9. 2018) 11 hodin.

Šlo především o odstraňování spadlých a nebezpečně nakloněných stromů. Všechny události se dosud obešly bez zranění. Relativně větší škody mohly způsobit 4 spadlé stromy na různých místech MS kraje na zaparkovaná vozidla (bez osob).

Během pondělního rána a dopoledne narůstaly počty událostí, u nichž museli hasiči zasahovat, o několik desítek. Není vyloučeno, že jejich práce na odstraňování stromů budou v Moravskoslezském kraji pokračovat i během odpoledne.

Statnou borovici, zaklesnutou o další stromy, která ohrožovala několik zaparkovaných osobních automobilů, museli profesionální hasiči (HZS MSK) odstraňovat v pondělí dopoledne v Ostravě-Mariánských Horách – v ulici Gen. Hrušky.

Po odřezání kmene od vyvrácených kořenů přišel ke slovu naviják hasičského vozidla, který kmen potáhl a celý strom bez škod spadl na zem, a to za potlesku přihlížejících Ostravanů.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Olomoucký kraj

V důsledku silného větru, který v Olomouckém kraji foukal v noci z neděle 23. na pondělí 24. září 2018, vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji odstraňovat jeho následky.

Hasiči vyjížděli po celém kraji k více než stovce událostí. Nejvíce výjezdů řešili na Přerovsku (47 událostí), Olomoucku (41 událostí), Jesenicku (9 událostí), Prostějovsku (6 událostí) a Šumpersku (5 události) – stav k pondělí 24. září 2018, 11:20 hodin.

Největší počet událostí se týkal především popadaných stromů a větví na komunikacích a drátech elektrického vedení. Ve třech případech stromy zablokovaly také železniční tratě (Hlubočky, Mariánské údolí, Lipová-lázně), nicméně šlo o jednotlivé události, kdy nebyl provoz na tratích zastaven.

V několika případech také hasiči řešili uvolněné plechové střešní krytiny. Mezi větší noční události patřila uvolněná střešní krytina rodinného domu ve Štěpánově, která se srolovala, otočila a opřela o komín. Událost byla oznámena na operační středisko v 22:21 hodin. Hasiči po příjezdu střechu otočili zpět, pomocí plachty a latí ji provizorně zajistili. Střecha poškodila komín, proto ho majitel nemůže používat do doby opravy.

Druhou větší noční událost se střechou řešili hasiči v hranické nemocnici. Informaci o utržené střešní krytině přijalo operační středisko hasičů v 1:27 hodin. Hasiči střechu o rozměrech asi 15 × 15 metrů provizorně zajistili hřebíky a lany, majitel bude střechu dnes ráno opravovat.

Likvidace spadlých střech pokračovala i v pondělí ráno. V Lipníku nad Bečvou na ulici Na Zelince se srolovala střecha garáží a odletěla na přístavek u rodinného domu, který částečně poškodila. V Hranicích na Šromotově náměstí se uvolnily plechy na střeše tělocvičny základní školy. Hasiči vyjeli na místo a střechu zajistili. Také v Olomouci – Holici zajišťovali hasiči střechu autoservisu.

Spadlé stromy odstraňovali hasiči také z dálnice. U Olšan na D46 a u Mladče na D35 byl vždy jeden spadlý strom, do kterého nikdo nenarazil. To ve Vícově narazilo osobní vozidlo do spadlého stromu, naštěstí nebyl při nehodě nikdo zraněn.

Stromy se v několika případech opřely také o rodinné domy (Dolany, Hranice – kpt. Jaroše), spadly na zaparkované osobní a nákladní automobily (Olomouc – Lazce – strom na dvou osobních vozidlech, Olomouc – Bělidla – strom na nákladním vozidle, Hranice – 1. máje – strom na osobním automobilu).

V pondělí ráno řešili hasiči více popadaných stromů, které zablokovaly silnici z Hluzova na Špičky (Hranicko).

Při událostech byly podle našich informací zraněny dvě osoby. V chatové osadě Suchý Žleb u Hluboček spadl strom na chatu a zranil dvě osoby, které zdravotnická záchranná služba odvezla na ošetření do nemocnice.

V Paloníně hasiči na křižovatce v obci odstraňovali ulítlou trampolínu.

Podle našich informací nebyl v kraji zaznamenán plošný výpadek elektrické energie. Pokud stromy poškodily dráty elektrického vedení, jednalo se spíše o jednotlivosti.

Situace se kolem poledne začala pomalu uklidňovat. I když jsou jednotky stále v terénu, jde pouze o jednotlivé události.

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

Silný vítr, který zasáhl Českou republiku, napáchal škody i v Pardubickém kraji. Hasiči od nedělní 20.30 hodin až do pondělí 24. září 6 hodiny ranní vyjížděli k 88 událostem v souvislosti s orkánem.

Převážně se jednalo o pády stromů na komunikaci, asi ve třech případech hasiči museli pomáhat u dopravních nehod, kdy padající strom zkomplikoval jízdu řidičům, kteří narazili do spadlých stromů. Jednalo se o lokality Skuteč, Heřmanův Městec a Trnávka. Řidič s vozem zůstal uvězněn mezi dvěma stromy ve Svojanově. Naštěstí se nehody obešly bez zranění.

Hasiči odstraňovali i dráty nízkého napětí, které spadly v Jaroměřicích. V Kostěnicích vítr utrhl makrolon na zastávce u nádraží.

V souvislosti se silným větrem hasiči zasahovali i u požáru trafostanice, kde došlo ke žhnutí izolátoru.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Plzeňský kraj

V průběhu včerejšího dne až do této chvíle (08:00) vyjeli hasiči v Plzeňském kraji k celkem 289 událostem spojeným se silným větrem.

Nejvíce událostí se samozřejmě týkalo spadaných stromů, dále to byly spadané dráty el. vedení, poškozené střechy, vyvrácené bilboardy, v Radobyčicích vítr odnesl cca 200 kg vážící zahradní domek, který skončil mimo zahradu na komunikaci, kde blokoval provoz.

Ve třech případech došlo k pádu stromu na vozidlo. V Roupově se sesunula stodola. Největší nápor událostí jsme zaznamenali mezi 19. až 22. hodinou.

Nejvíce zasažené oblasti byly Tachovsko, Domažlicko a Klatovsko, ale ani v dalších bývalých okresech se hasiči nezastavili v průběhu celé noci.

Petr Poncar‎
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Praha

Od nedělní 20. hodiny do pondělní 7. hodiny ranní zasahovali pražští profesionální i dobrovolní hasiči u celkem 30 událostí v souvislosti se silným větrem. Jednalo se hlavně o popadané stromy na komunikace.

V prvních dvaceti minutách nárazového větru, tedy krátce po 20. hodině, zasahovaly jednotky u deseti případů. V Herálecké ulici v pražských Záběhlicích se strom opřel o obytný dům. V Lipencích hasiči museli zajistit uvolněnou střechu, v Nuslích se utrhla plachta na rozestavěné části domu.

Kolem 21:30 hodiny se situace na chvíli uklidnila. Druhá vlna se očekávala po 22. hodině hlavně v jihozápadní a jižní části Prahy. V 23:55 hodin hasiči zasahovali v ulici Za návsí v Praze 4, kde spadl strom na zaparkovaná auta.

Po půlnoci pak jednotky zasahovaly v dalších několika případech, celkem tedy u 30 událostí.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS rRaha

Středočeský kraj

V neděli 23. září 2018 v 19.44 hodin přijala tísňová linka Krajského operačního a informačního střediska HZS Středočeského kraje v Kladně oznámení o poškození střech rodinných domů, popadaných stromech a o staticky narušených objektech v obcích Chrášťany a Kněževes.

Na místo byl vyslán velitelský automobil ze stanice Rakovník a místní dobrovolné jednotky. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že u několika domů silný vítr strhl střechy, u čtyř objektů narušil statiku a komunikace jsou zasypané desítkami vyvrácených stromů.

Po příjezdu řídícího důstojníka ÚO Kladno byla do krizové situace zapojena také starostka obce a na místo byly povolány profesionální jednotky. Ze stanice Rakovník vyjeli hasiči s cisternou CAS 24, automobilovým žebříkem a vyprošťovacím automobilem, kladenská stanice vyslala technický kontejner a cisternu CAS 24 a stanice Slaný kontejner s výdřevou.

Zároveň byl vyhlášen poplach dobrovolným jednotkám obcí Nové Strašecí a Rynholec. Vzhledem k rozsahu škod byla o pomoc požádána i jednotka ze Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu s těžkou technikou a k posouzení statické stabilizace budov byla vyžádána také součinnost se statikem.

U dvou rodinných domů jednotky provedly zpevnění pomocí výdřevy a následné provizorní zastřešení. Pomocí stroje UDS-214 ze Zbirohu byl jeden objekt na základě rozhodnutí statika stržen a ta samá technika byla využita i na odstranění poškozeného betonového sloupu.

U jednoho zborceného objektu bylo jednotkami částečně rozebráno obvodové zdivo, které hrozilo pádem. Do ranních hodin hasiči odklidili asi čtyřicet stromů padlých do silnic, železniční trati a elektrického vedení.

Celkem bylo zkontrolováno šestnáct rodinných domů, které byly ohroženy vyvrácenými stromy nebo hrozilo narušení jejich statické stabilizace. Odstraňování následků v obou obcích bude pokračovat i v následují­cích dnech.

npor. Ing. Martin Vondra
velitel stanice Slaný

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje eviduje za neděli 23. září přibližně 250 událostí, z nichž byly čtyři pětiny ohlášeny večer, jen mezi 20. a 21. hodinou jich přibyla téměř stovka!

Nejvíce se řádění vichřice projevilo na Rakovnicku, kde evidujeme přes třicet událostí, obdobně tomu bylo i na Berounsku. Přibližně o deset událostí méně likvidovali hasiči v okresech Kladno, Benešov, Praha-východ a Příbram.

Naopak nejméně výjezdů (5–7) měly jednotky na Kutnohorsku, Kolínsku a Mělnicku. Většinou šlo o technické zásahy při odstraňování popadaných stromů nebo větví, uvolněných plechů ze střech a povalených ohrad, plotů či billboardů.

Výjimkou nebylo ani čerpání vody, případně likvidace bahna nateklého z polí. Ve dvou případech, kdy vlak najel do spadlého stromu, spolupracovali u událostí i drážní hasiči – Lužná (Rakovník) a Dřísy (Praha-východ).

Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS středočeského kra­je

Ústecký kraj

Profesionální jednotka z Varnsdorfu vyjela ke spadlému stromu do ulice Měšťanská, spadl na dráty elektrického vedení. Technik ČEZu z plošiny strom rozřezal, hasiči následně provedli úklid vozovky.

Vysočina

Předpověď meteorologů se vyplnila a Vysočinu zasáhl v neděli večer silný vítr. Hasiči v souvislosti s počasím zasahovali od nedělního večera do pondělního rána u sedmi desítek událostí.

Ve většině případů odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce událostí evidujeme na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku, nejméně na Jihlavsku.

Všechny události, u kterých jsme v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina

Zlínský kraj

Profesionální i dobrovolní hasiči odstraňovali od nedělního večera do pondělního dopoledne následky silného větru na území celého Zlínského kraje.

Celkem se jednalo o 44 hlášených událostí, kdy ve 3 případech se jednalo o problémy se střešním pláštěm a jeho doplňky. V jednom případě vítr strhl nezabezpečený stavební materiál, který spadl zaparkované osobní vozidlo. U dalších 38 událostí se jednalo o spadlé stromy a větve na silniční komunikace. Ve 2 případech ulomené větve poškodily zaparkované dva osobní automobily.

První hlášení o uvolněné plechové střešní krytině v Krásnu nad Bečvou přijali hasiči dne 23. 9. 2018 v 18:19 hodin. Hasiči odstranili jeden z plechů střešní krytiny. Majiteli doporučili střechu řádně zabezpečit.

Poslední hlášení o spadlé větvi na osobní automobil V Otrokovicích na ulici Jiráskova přijali hasiči dne 24. 9. 2018 v 10:08 hodin. Hasiči větev odstranili s pomocí motorové pily.

Hasiči nezaznamenali v průběhu prací zranění osob, jen materiální škody.

Roman Žemlička
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet