Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští hasiči převzali deset nových cisteren, na Dni IZS představili i nový žebřík

V neděli 23. září 2018 od 15 hodin proběhlo slavnostní předání nových zásahových vozidel pro pražské hasiče. Jedná se prvovýjezdovou hasičskou cisternu na podvozku SCANIA s převodovkou s automatickým řazením rychlostních stupňů a hydrodynamickým měničem, která umožňuje jízdu cisterny i na sněhu a blátě.

Hasičská nástavba je vyrobena technologií lepení plechů ze slitiny lehkých kovů s rovným povrchem. Mimo běžnou výbavu na všechny druhy zásahů, tedy technické zásahy, dopravní nehody a samozřejmě požáry, je vozidlo vybaveno ještě lanovým navijákem a osvětlovacím stožárem.

Cisterna má v sobě nerezovou nádrž na 2000 litrů vody a 120 litrů pěny. Hasiči budou mít k dispozici i speciální zařízení pro řezání vodním paprskem Cobra.

Systém má velmi efektivní hasicí schopnost při použití omezeného množství vody, čímž jsou minimalizovány následné škody způsobené vodou a poškozením konstrukcí.

Vodní mlha, vytvořená vysokým tlakem a patentovanou tryskou se mění v páru, jakmile se dostane do kontaktu s ohněm. Tato přeměna vodní mlhy na páru ochlazuje žár často nebezpečných plynů a zároveň hasí požár.

Pro HZS hlavního města Prahy je pořízení těchto nových vozidel velmi významný krok, který umožní nejen modernizovat stávající výjezdovou techniku, ale umožní i změnit taktiku zásahu tak, aby byl rychlejší, efektivní a zmírnil následné škody.

Nákup deseti nových automobilových cisteren v jednom roce je historicky první takto velká zakázka v novodobé historii HZS ČR,

řekl ředitel pražských hasičů, brig. gen. Ing. Roman Hlinovský.

Deset hasičských vozidel zakoupil pražským hasičům Magistrát hl. m. Prahy v hodnotě bezmála 100 miliónů korun.

Během slavnostního předání byl veřejnosti představen i nový 40metrový žebřík, který je hrazen z rozpočtu Ministerstva vnitra ČR. Žebřík má speciální natáčecí zadní nápravu pro snadnější průjezd pražskými ulicemi.

Poslední představenou technikou pro pražské hasiče byl požární kontejnerový nosič a kontejnery ochrany obyvatelstva, které byly hrazeny z mimořádných prostředků magistrátu určených na tyto nákupy. Jedná se o kontejnery nouzového přežití.

Za své funkční období radního pro bezpečnost jsem se mnohokrát přesvědčil, že před nasazením a profesionalitou pražských hasičů nelze než smeknout. V několika případech jsem se s nimi účastnil řady události osobně.

Ať již v případě výrazně rizikových požárů, u vážných dopravních nehod nebo při ohrožení občanů přírodními živly a následné likvidaci škod. Pro ochranu života a zdraví obyvatel Prahy i jejich návštěvníků vynakládají muži a ženy Hasičského záchranného sboru hlavního města vždy maximum.

Prokazují odvahu, jsou odborníci, ale pokud je to na místě, neztrácí ze zřetele ani lidský rozměr na podporu postižených či ohrožených. Proto mají trvalou podporu mou i ze strany dalších vedoucích činitelů metropole a pražského magistrátu.

Nové cisterny, které jsme jim dnes slavnostně předali, jsou toho dokladem. Město je pořídilo za bezmála sto milionů a pražští hasiči si je plně zaslouží. Protože cena jimi zachráněných životů je daleko vyšší.

A navíc, třeba takového politika včetně mě, lze dříve či později nahradit. V případě vycvičeného špičkového záchranáře si tím ale tak úplně jistý nejsem,

*řekl Bc. Libor Hadrava, radní hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality. *

Pražští hasiči na Dni IZS také předvedli ukázku záchrany zraněné osoby z výšky pomocí lezecké techniky, chemici pak ukázali zásah u nebezpečné chemické látky a následnou dekontaminaci.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet