Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se i v roce 2018 představili na Dni složek IZS na Autodromu v Sosnové

V neděli 23. 9. 2018 se na Autodromu v Sosnové u České Lípy konal Den složek IZS. Profesionální hasiči Libereckého kraje představili návštěvníkům cisternovou automobilovou stříkačku, technický a hadicový kontejner a velkokapacitní čerpadlo pro dálkovou dopravu vody Somati.

Nechyběl ani stánek preventivně výchovné činnosti, odkud si děti za správné odpovědi na otázky zvídavých příslušníků odnesly například omalovánky či pexeso.

Hasiči ze stanice Liberec přivezli do Sosnové obojživelné pásové vozidlo BV 2006 Hägglunds, které pomáhá s průzkumem místa zásahu v nepřístupném terénu, záchranou osob a majetku, ale i s dopravou materiálu do špatně dostupných míst.

Zájemců o adrenalinovou jízdu pásovým vozidlem bylo mnoho a hasiči je po bahnité části automobilového polygonu vozili až do odpoledních hodin.

Jednotka ze stanice Česká Lípa se odpoledne představila v dynamické ukázce, kdy vyprošťovala zraněného muže z havarovaného vozidla. Hasiči nejprve provedli protipožární opatření a vůz stabilizovali klí­ny.

Poté následovala práce se sklem a zajištění ochranných prvků. Veřejnost mohla na vlastní oči pozorovat, jak takový zásah vypadá a co všechno při něm hasiči potřebují. Na řadu přišlo hydraulické vyprošťovací nářadí, a to jak nůžky, tak rozpínák.

Použití těchto prostředků je pro hasiče namáhavé, nástroj váží téměř 20 kg a pracovat s ním třeba ve výšce očí vyžaduje fyzickou odolnost a zdatnost. Zraněnému muži hasiči poskytli první předlékařskou pomoc, nasadili krční límec a naložili ho na speciální nosítka (scoop rám).

Raněného přijali do péče zdravotníci, kteří mladého řidiče ošetřili, dali do vakuové matrace a transportovali do sanitního vozu. Na závěr si případ převzali policisté, kteří začali vyšetřovat, jak k nehodě došlo.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet