Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní automobil Renault Master do obce Závada na Opavsku dodala firma Moto-Truck CZ

Dopravní automobil DA-L1Z na podvozku Renault Master 2,3 dCi byl předán hasičům v obci Závada na Opavsku 19. srpna 2018. Slavnostní posvěcení vozidla proběhlo po dožínkové mši svaté otcem Vojtěchem Janštou.

Paní starostka obce Ing. Andrea Lorková předala veliteli jednotky Ing. Ondřeji Lasákovi klíče od nového vozidla a popřála, ať vozidlo slouží ke spokojenosti všech hasičů i občanů.

Dopravní automobil pro SDH Závada realizovala společnost MOTO-TRUCK CZ s.r.o. Při finální úpravě vozidla byl velitel jednotky spolu s hlavním strojníkem osobně přítomen ve výrobním závodě společnosti, mohli si tak upřesnit zástavbu dle vlastních požadavků. Vozidlo bylo předáno hasičům o tři měsíce dříve, než byl plánovaný termín dodání.

Devítimístný Renault Master 2,3 dCi s přeplňovaným vznětovým motorem o výkonu 107 kW splňuje emisní normu Euro 6. Převodovka je manuální, šestistupňová. Konzervaci a dobíjení akumulátorů zajišťuje zásuvka Mag Code u dveří řidiče.

Zadní náprava má třílistová péra, při plném zatížení tak vůz zůstává ve vodorovné poloze.


Sedadla jsou umístěná ve třech řadách, prostřední z nich je otočena proti směru jízdy. Toto řešení poskytuje komfortní dostatek místa nejen při nástupu a výstupu jednotky, ale i při převlékání na hasičských soutěžích.

Pod sedadly druhé řady se nachází shora přístupný prostor, pod třetí řadou jsou dva boxy pro uložení požárního materiálu vyrobené z hliníkového plechu.

Podlaha je z vodovzdorné jednostranně laminované překližky s protiskluzovou vrstvou mezi sedadly. Ta mají dvoubodové bezpečnostní pásy. Nechybí topení nezávislé na chodu motoru a jízdě.


Vestavba je od prostoru posádky oddělena pevnou přepážkou. Police jsou vyrobeny z hliníkových profilů a lze je variabilně nastavit. V podlaze jsou čtyři kotvící body s tažnou silou 3 kN pro každý z nich.

Dopravní automobil je vybaven digitální radiostanicí Matra TPM 700. Pro osvětlení u zásahu slouží dvě ruční svítilny Adalite. Ve vybavení dále najdeme lékárničku, variabilní ruční vyprošťovací nástroj, hasicí přístroje, řezák bezpečnostních pásů, vytyčovací pásku a světlomety s magnetickým uchycením.

Na kabině je vozidlo osazeno světelnou a zvukovou signalizací. Na střeše je umístěno VRZ zábleskového typu, v přední masce je osazen pár zábleskových LED světel. O osvětlení okolí vozu se stará trojice LED světel na bocích a zadní části.


Svůj nový automobil jednotka sboru dobrovolných hasičů Závada získala díky dotaci Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky za přispění Moravskoslezského kraje a obce Závada, za což všem patří velké poděkování.

Renault Master je dlouhý 5 548 mm, široký 2 070 mm a vysoký 2 970 mm. Maximální přípustná hmotnost je 3 500 kg.

Ondřej Lasák
velitel jednotky
Sdílet