Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Liberci – Krásné Studánce mají dechberoucí zbrojnici, novostavba je nízkoenergetická

Dobrovolní hasiči z Krásné Studánky se při příležitosti 120 let od svého založení těší ze zbrusu nové hasičské zbrojnice. Moderní objekt vznikl díky úspěšnému projektu „4 města zachraňují přes hranice“, jehož lead partnerem je statutární město Liberec.

Na slavnostní otevření nové hasičské zbrojnice dorazil v sobotu 29. září 2018 primátor Liberce Tibor Batthyány, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a také představitelé ostatních partnerů projektu – měst Hrádek nad Nisou, Žitavy a Herrnhutu.

Podle primátora Tibora Batthyányho je projekt 4 města zachraňují přes hranice jedním z těch, které dávají smysl.

Za tento úspěšný projekt patří poděkování mnoha lidem včetně představitelů minulého vedení města, kteří stáli u jeho zrodu.

Jednotka dobrovolných hasičů z Krásné Studánky patří k našim nejvytíženějším jednotkám a jsem rád, že má konečně k dispozici odpovídající zázemí. Navíc je velkým plusem, že dobrovolní hasiči si svou novou zbrojnici v podstatě ušili na míru.

Už když jsem poprvé viděl vizualizaci, tak jsem řekl, že tuhle zbrojnici prostě musíme mít. A výsledek skutečně stojí za to,

konstatoval primátor.

S nápadem na přestavbu zbrojnice přišel před několika lety velitel výjezdové jednotky Josef Hazi, který říká, že stará a nová budova vůbec nesnesou srovnání.

Původní hasičárna byla stará téměř sedmdesát let a byla naprosto nevyhovující, zatímco ta nová je ve všech ohledech budovou 21. století.

Už nemusíme řešit teplou vodu ani topení, které jsme si dříve zajišťovali i pomocí přímotopů a konečně máme více místa kolem techniky, takže při výjezdech nemusíme hromadně nasedat venku.

Obecně máme k dispozici zázemí, o jakém jsme si dříve mohli nechat jen zdát, a bez problémů tu můžeme distribuovat i humanitární po­moc,

komentoval velitel JSDH Krásná Studánka Josef Hazi.

Dobrovolní hasiči z Krásné Studánky sídlí na půli cesty mezi Libercem a Raspenavou, odkud vyjíždějí profesionální hasiči.

Znamená to, že zvyšujeme bezpečnostní komfort obyvatel okrajových částí Liberce a obcí směrem na Frýdlant, což byl ostatně náš cíl,

doplnil k modernizaci hasičské zbrojnice Josef Hazi.

Autorem architektonického návrhu je architekt Vojtěch Šrut, který je současně členem místní jednotky.

Novostavba je jednopodlažním objektem s malou dvoupodlažní vestavbou. V přední části budovy vznikla garáž pro tři hasičské automobily, zatímco v zadní části mají hasiči zasedací místnost včetně zázemí, šatny a sociálního zařízení.

Ve druhém podlaží je umístěna velitelská místnost, technická místnost a otevřená galerie nad společenskou místností. Nová zbrojnice je bezbariérově přístupná v přízemí, kde jsou umístěny hlavní části provozu přístupné pro veřejnost.

Stavba byla zahájena loni v listopadu, zhotovitelem byla firma TOMIVOS s.r.o. z Mníšku. Cena stavebních prací včetně interiérového vybavení vyšla na 13,7 milionů Kč včetně DPH.

Město Liberec, zastoupené v rámci projektu jednotkou sboru dobrovolných hasičů Krásná Studánka, získá díky projektu také rychlý zásahový vůz, speciální dopravní automobil a přívěs se člunem pro práci na vodě.

Lead partnerem projektu 4 města zachraňují přes hranice je statutární město Liberec, dalšími partnery jsou město Hrádek nad Nisou a německá města Žitava a Herrnhut.

Projekt je spolufinancován 85 % z Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014–2020 a 5 % ze státního rozpočtu České republiky (čeští partneři). Zbylé výdaje hradí každý partner ze svého rozpočtu.

Celková náklady projektu dle Smlouvy o poskytnutí dotace činí 2 754 513 eur.

JSDH Liberec – Krásná Studánka je zařazena do kategorie JPO III/1. To znamená, že je jednotkou o jednom družstvu s územní působností a výjezdem od vyhlášení poplachu do 10 minut.

Velitelem jednotky, která čítá skoro 20 členů, je dlouholetý člen sboru Josef Hazi.

Sdílet