Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zlínský hasič Jan Haderka zazářil svým výkonem na Evropských policejních a hasičských hrách 2018 ve Španělsku

Neuvěřitelný výkon předvedl profesionální hasič Zlínského kraje, který jako jediný Čech závodil poslední týden v září roku 2018 na Evropských policejních a hasičských hrách ve španělském Algecíras a v okolí Gibraltaru.

Evropské policejní a hasičské hry se pořádají každé dva roky. Jejich tradice sahá do roku 2006. V roce 2016 se her zúčastnilo téměř pět tisíc hasičů a policistů z celé Evropy. V letošním roce pořadatelé připravili celkem šedesát možných sportovních disciplín a přihlásilo se více než tři tisíce závodníků z řad hasičů a policistů z celkem dvaceti sedmi zemí.

Jan Haderka si vybral dvě soutěžní disciplíny, a to výběh do schodů a Ultimate Firefighter. Jako první absolvoval 23. září 2018 závod ve výběhu do schodů. Závod se běžel ve dvacetipatrové budově, která je postavena jako dvě vedle sebe stojící výškové budovy, propojené v každém patře spojovací chodbou.

Závodníci měli při závodu na sobě kompletní hasičskou zásahovou výstroj s dýchacím přístrojem jako zátěž. Aby byla trať delší a zajímavější, v každém pátém patře závodníci proběhli spojovací chodbou do vedlejší budovy na druhé schodiště. Soutěž byla rozdělena do věkových kategorií.

Jan Haderka v kategorii do třiceti let s neuvěřitelným časem 3:14 získal zlatou medaili a v absolutním pořadí všech věkových kategorií s rozdílem dvou sekund skončil na nádherné druhé příčce.


Po nabrání dalších sil dnes náš profesionální hasič opět ukázal svou vytrvalost a pevnou vůli v nejtěžší soutěžní disciplíně, kterou je bezesporu Ultimate Firefighter.

Soutěž probíhala netradičně na hasičské stanici a oproti originálním pravidlům se na jednotlivých úsecích neběhalo do třetího patra cvičné věže, ale až do posledního šestého podlaží.

Mezi obrovskou konkurencí náš jediný Čech v závodě absolutně všem vytřel zrak a ve své věkové kategorii do třiceti let získal další zlatou medaili.

Jeho neskutečný časový výkon nepředčil ani nikdo z dalších soutěžících v ostatních věkových kategoriích. Jan Haderka se tak postavil i podruhé na zlatý stupínek jako absolutní vítěz s nejlepším výkonem této soutěžní disciplíny.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet