Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Únik čpavku na zimním stadionu v Opavě

Čtyři jednotky hasičů, Policie ČR, Městská policie Opava, Zdravotnická záchranná služba, pracovníci Magistrátu města Opavy a evakuovaní studenti Mendelova gymnázia se zapojili v úterý 8. 9. 2009 dopoledne do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému v centru Opavy.

Čtyři jednotky hasičů, Policie ČR, Městská policie Opava, Zdravotnická záchranná služba, pracovníci Magistrátu města Opavy a evakuovaní studenti Mendelova gymnázia se zapojili v úterý 8. 9. 2009 dopoledne do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému v centru Opavy. Zaměřilo se na likvidaci úniku amoniaku z chladícího potrubí v technologické části Zimního stadionu v Opavě.

Amoniak začal unikat z prasklého potrubí výtlaku z kompresorů do kondenzátorů. Na tísňovou linku hasičů havárii oznámil údržbář, který byl čpavkem vážně poraněn. Operační středisko hasičů ihned informovalo všechny zainteresované složky, včetně opavského magistrátu.

Na místě se hasiči převlékli do protichemických obleků a v zasažené oblasti (uvnitř stadionu) začali hledat všechny zraněné, jejich počet neznali. Z ohrožených prostor zachránili dva zraněné – jednoho údržbáře a jednu figurínu. Předali je týmům rychlé záchranné služby. Údržbář havárii nepřežil. Vedle toho hasiči zkrápěli nejbližší okolí úniku amoniaku vodní clonou.

Součástí cvičení byla evakuace přilehlého Mendelova gymnázia. Studenti s pedagogy opustili školu hlavních vchodem, odvráceným od Zimního stadionu, a shromáždili se v nedalekém parku. Další sousední školy a instituce zavíraly okna.

Hasiči a ostatní složky IZS, včetně pracovníků radnice, se postarali podle svých kompetencí také o co nejrychlejší informování obyvatel přilehlých částí Opavy a bezprostředního okolí stadionu před nebezpečím. Například strážníci Městské policie Opava projížděli okolí ledového areálu služebním vozidlem, na střeše měli zapnutu všesměrovou sirénu, zapůjčenou hasiči z HZS MSK, z níž je možné vedle několika zvuků sirény vysílat i živou řeč z mikrofonu, nebo až půlminutové předehrané varování. Při cvičení v Opavě byla využita hlavně předem vložená řeč.

Policie ČR se postarala o uzavření frekventované komunikace, vedoucí kolem Zimního stadionu (ulice Zámecký okruh), průjezd byl povolen pouze autobusovým linkám. Policisté řídili odklon dopravy.

Do zhruba hodinového cvičení se zapojila jednotka ze stanice HZS MSK Opava a tři dobrovolné jednotky – Opava-Kylešovice, Opava-Komárov a Hradec nad Moravicí.

Amoniak, který je téměř dvakrát lehčí než vzduch, je pro člověka velmi nebezpečný. V chladícím zařízení se vyskytuje v kapalném i plynném stavu. Vyšší koncentrace v plynné podobě způsobují zástavu dechu, edém plic a smrt. Kapalná forma může způsobit hluboké podchlazení a omrzliny. Například po sloučení s vodou získává čpavek vlastnosti žíraviny.



Info: por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-wap-

Sdílet