Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči, policie i záchranná služba se v sobotu představili v Integrovaném výjezdovém centru Ostrava – Jih

V sobotu 29. září 2018 se v ostravském integrovaném výjezdovém centru v Kaminského ulici uskutečnil den otevřených dveří, který byl součástí série podobných akcí Ministerstva pro místní rozvoj u příjemců evropských dotací.

Budova IVC Ostrava-Jih byla slavnostně otevřena v dubnu roku 2016. Stavba mezi ulicemi Františka Formana a Kaminského si vyžádala téměř 250 milionů korun. Většinu nákladů pokryly evropské dotace, kraj se podílel na financování nového výjezdového centra 15 procenty.

Na zajištění průzkumných a projekčních prací se podílelo necelými 11 miliony korun město Ostrava, dalších téměř sedm milionů korun investovalo do rozšíření příjezdové komunikace Kaminského ke stavbě IVC, včetně výstavby chodníků a veřejného osvětlení.

Do Integrovaného výjezdového centra v Ostravě-Jihu se po otevření přestěhovali profesionální hasiči z Ostravy-Hrabůvky, posádka rychlé zdravotnické pomoci ZZS MSK včetně týmu pro vysoce nebezpečné nákazy, městští policisté z Hrabové včetně kynologů se psy a hipologů s koňmi.

Stovky návštěvníků se mohly z bezprostřední blízkosti seznámit s technikou a vybavením hasičů – nejen profesionálních z HZS MSK, ale rovněž dobrovolných. Zájemci měli možnost vyzkoušet si disciplíny TFA – tedy závodu “Nejtvrdší hasič přežije”. Krom spojování a roztahování hadic byla na místě k transportu rovněž figurína v životní velikosti a hmotnosti 80 kilogramů.

Nechyběl simulátor otočení vozidla na střechu nebo ukázky výcviku policejních psů a koní.

Den otevřených dveří v Ostravě byl posledním z celkem sedmi takovýchto událostí napříč republikou.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet