Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Operační důstojník naváděl ztracené dívky mobilním telefonem

V úterý 8. září 2009 krátce po 16. hodině přijala operátorka tísňové linky 112 žádost o pomoc od desetileté dívky, která se ztratila s kamarádkou v lese v lokalitě okolo liberecké části Vratislavice nad Nisou. Dívka volala ze svého mobilního telefonu nejprve na linku 158, kde jí policisté poradili, aby se obrátila na linku 112, která umožňuje přibližnou lokalizaci volajícího. Operátorka tísňové linky 112 zjistila od dívky všechny potřebné údaje a předala je sloužícímu operačnímu důstojníkovi HZS Libereckého kraje.

Ilustrační foto

Vzhledem k tomu, že sloužící operační důstojník je dvojnásobným dědečkem, nedělala mu komunikace s volajícími dívkami žádné problémy a při zpětném volání je dokázal uklidnit a poradit, jak se chovat. Poté vyhlásil poplach pro jednotku profesionálních hasičů ze stanice Liberec a dobrovolné kolegy z Vratislavic nad Nisou a Vesce. Zároveň požádal o spolupráci Policii ČR a zorganizoval pátrací akci v lokalitě Sedmidomky.

Děvčata podle pokynů operačního důstojníka vyšla z lesa na pole a tam čekala. Mezitím operační a informační středisko HZS našeho kraje požádalo přes Generální ředitelství HZS ČR mobilního operátora o přesnější lokalizaci mobilního telefonu ztracené dívky. Vzhledem k řídké telefonní síti v tomto místě byly dodané informace značně nepřesné. Děvčata po chvíli naštěstí z volného prostranství zahlédla vozidla pátrajících složek IZS a podle pokynů operačního důstojníka šla směrem k nim. Operační důstojník navedl pomocí radiostanic vozy na správné místo a záchranáři našli ztracené dívky v 16:40 hodin nedaleko Mojžíšova pramene. Poté si je převzali rodiče.

Při této akci bylo využito spolupráce složek IZS, policistů a profesionálních i dobrovolných hasičů. Díky citlivému a profesionálnímu přístupu sloužícího operačního důstojníka byla tato krátká pátrací akce úspěšná. Dívky správně a bez obav využily tísňovou linku. Operační důstojník ve spolupráci s operátorkou TCTV 112 správně situaci vyhodnotil jako opravdovou žádost o pomoc, což u volajících tohoto věku nebývá běžné. Dokázal dívky uklidnit a po telefonu je nasměrovat tak, aby se jim dostalo rychlé pomoci. Tato událost prokázala efektivitu celého systému, jakož i zdatnost a profesionalitu obsluhy Krajského operačního a informačního střediska HZS Libereckého kraje.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


-swo- 

Sdílet