Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči ze Sedlčan mají nový automatizovaný externí defibrilátor

Ve čtvrtek 4. října 2018 v dopoledních hodinách převzali profesionální hasiči ze stanice HZS Sedlčany do své výbavy automatizovaný externí defibrilátor Phillips HeartStart FRx, který umožňuje nastolit normální srdeční rytmus při komorové fibrilaci nebo při srdeční příhodě.

Předání daru se uskutečnilo přímo na stanici v Sedlčanech za účasti starosty města Ing. Jiřího Buriana, ředitele územního odboru Příbram plk. Ing. Tomáše Horváta, Ph.D., a velitele stanice npor. Ing. Petra Hrona.

Poděkování patří zastupitelům města Sedlčany v čele s panem starostou Burianem, neboť právě město se významně podílelo na pořízení tohoto přístroje.

Defibrilátor jako významný záchranný prostředek bude umístěn na výjezdové technice, nebude tak sloužit pouze pro město Sedlčany, ale pro celý region podle poplachového plánu sedlčanské stanice,

uvedl při přebírání defibrilátoru ředitel územního odboru Příbram plukovník Horvát.

Každý ze sedlčanských hasičů v následujících dnech absolvuje speciální školení k obsluze defibrilátoru. Hasiči jsou mnohdy u mimořádných událostí jako první a nyní mohou nabídnout ještě odbornější první přednemocniční pomoc postiženým osobám, a tím zvýšit jejich šanci na záchranu života.

Ze statistik vyplývá, že defibrilace je v terénu účinná do pěti minut od ohlášení události. Úspěšnost přežití při tomto stavu klesá každou minutu o deset procent.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet