Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Svatý Hostýn se stal místem taktického cvičení hasičů, námětem byl požár v pokoji

Dne 3. října 2018 dopoledne absolvovali taktické cvičení profesionální hasiči ze stanice Bystřice pod Hostýnem a dobrovolné jednotky z Chvalčova a Bystřice pod Hostýnem.

Námětem cvičení byl požár v pokoji Poutního domu, kde jeden z hostů na pokoji ponechal při svém odchodu hořící svíčku na nočním stolku. Požár se následně rozšířil na vybavení pokoje a pak na chodbu. Požár zjistili a následně ohlásili zaměstnanci Matice svatohostýnské, kteří i před příjezdem hasičů evakuovali všechny své hosty.

Velitel zásahu měl za úkol efektivní využití všech dostupných sil a prostředků. Všechny vyslané jednotky měly za úkol simulovat reálný zásah na místě požáru. Jednotka ze stanice Bystřice pod Hostýnem vytvořila jeden útočný proud do prvního podlaží s cílem lokalizace a likvidace požáru pokoje.

Jednotka SDH Bystřice pod Hostýnem vytvořila druhý útočný proud do druhého podlaží s cílem průzkumu tohoto patra a likvidaci případného požáru, který by se mohl rozšířit z hořícího pokoje do tohoto druhého patra.

Jednotka SDH Chvalčov vytvořila třetí útočný proud před budovu, a to k ochraně vzrostlých stromů před okny pokoje, ve kterém probíhal požár. Po vyhlášení likvidace požáru velitelem zásahu jednotky hasičů použili i přetlakovou ventilaci k odvětrání zakouřeného objektu.

Cílem cvičení bylo procvičit součinnost složek profesionálních i dobrovolných jednotek včetně evakuace osob, nacházejících se v zasažené budově.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet