Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přehlídky 2018 k výročí republiky se zúčastnili i hasiči, proběhla na Evropské třídě v Praze

Také Hasičský záchranný sbor České republiky si v roce 2018 nejrůznějšími projekty připomíná sto let české státnosti. Vyvrcholením oslav byl ale bezesporu samotný 28. říjen, kdy od 14 hodin proběhla na Evropské třídě velkolepá přehlídka techniky Armády ČR a ostatních bezpečnostních sbo­rů.

Hasiči měli v průvodu celkem 27 kusů techniky. A to nejen té, která jim běžně pomáhá při jejich práci, jako jsou velitelské automobily Škoda Yeti a Ford Ranger, dopravní automobil Ford Transit, cisternová automobilová stříkačka Mercedes Benz, Volvo, Tatra Terrno se čtyřkolkou na přívěsu nebo Scania s dekontaminačním přívěsem.

Dále dorazila Tatra Terrno s pevným plavidlem na přívěsu, Scania s nafukovacím plavidlem na přívěsu, automobilový žebřík Iveco Magirus či vyprošťovací automobil Tatra a Scania.

K vidění byl i sací bagr Man, požární kontejnerový nosič Tatra s ISO kontejnerem a nákladní automobily Man s pásovým rypadlem Cat, s víceúčelovým strojem Huddig, s obojživelným pásovým transportérem a s vyprošťovacím tankem na návěsech.

V pochodovém útvaru šla více než stovka profesionálních a dobrovolných hasičů a neseno bylo 31 praporů Hasičského záchranného sboru ČR a dobrovolných hasičů.


Statické ukázky hasičské techniky byly na pražské Letenské pláni k vidění pro veřejnost již od pátku 26. října až do neděle 28. října, a to denně od 8.00 do 18.00 hodin.

Návštěvníci se mohli pokochat pohledem na historické kousky v podobě ruční zápřahové stříkačky, dřevěného hasičského žebříku, dvoukolové dopravní stříkačky nebo motorizované zápřahové stříkačky z muzejní Expozice požární ochrany ve Zbirohu.

Další unikátní kousky v podobě např. automobilové stříkačky Praga nebo cisternové automobilové stříkačky Praga zapůjčily na akci jednotky sborů dobrovolných hasičů napříč Českou republikou.

Moderní automobilovou techniku zastupoval například automobilový žebřík Iveco Magirus s dosahem 40 m z HZS Karlovarského kraje, pásové vozidlo Hagglunds z HZS Libereckého kraje nebo čtyřkolka Arcticat z HZS Středočeského kra­je.

Ke speciální technice používané u HZS ČR patřil i vystavený kontejner nouzového přežití HZS hl. m. Prahy.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet