Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští vyšetřovatelé příčin požárů jezdí k zásahům novým Volkswagenem s pohonem všech kol

Novým automobilem určeným pro vyšetřovatele příčin požárů disponuje Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy. Volkswagen Transporter nahradil dosluhující Mercedes-Benz Vito.

Jedná se o automobil lehké hmotnostní kategorie v silničním provedení, který je určen pro výkon funkce vyšetřování příčin požárů, včetně pořizování foto a video dokumentace v operačním i organizačním řízení.

Přečtěte siVýjezdový Mercedes pražských vyšetřovatelů postavili v KOMETu

Motor je vznětový, přeplňovaný, o výkonu 150 kW; převodovka je automatická. Náhon na všechna kola 4Motion usnadní zásahovou činnost v obtížných terénních podmínkách Prahy v zimním období. Na vozidle je použito vzduchové pérování, čímž se zvedla technicky přípustná hmotnost na 3 500 kg.

Posádku automobilu se středně vysokou střechou tvoří řidič – technik oddělení dokumentace a vyšetřovatel příčin požárů, vůz však umožňuje operativně přepravovat až 3 další osoby.

Pro spojení slouží dvojice vozidlových radiostanic – jak analogová, tak digitální.

Mezi přední a zadní řadou sedadel je vytvořen konferenční prostor s pracovním stolem a notebookem umožňující vytvoření štábu pro vyšetřování příčin požáru u zásahu a řízení složitých mimořádných událostí.

Sedadlo spolujezdce (vyšetřovatele) je otočné o 180º proti směru jízdy do zmiňovaného konferenčního prostoru. K dispozici jsou jak 12V, tak 230V zásuvky.

Vůz je dlouhý 5 300 mm, široký 2 300 mm a vysoký 2 400 mm. Rozvor náprav je 3 400 mm.

Elektroinstalace automobilu je vybavena elektronickým zařízením pro automatické odpojení všech dobíjecích stojanů. Dobíjecí zásuvka Rettbox je na boku vozidla.

Přední výstražná rampa Federal Signal Legend LPX je doplněna dvojicí zábleskových LED světel v masce a světly Federal Signal Vama NanoLED na obou bocích.

Nákladní prostor je přístupný zadními nahoru výklopnými nezasklenými dveřmi a je osvětlen liniovým LED osvětlením s nezávislým zapínáním.

Požární příslušenství je uloženo na výsuvném platu. Nosná podesta regálu je svařena z ocelových profilů, konstrukce regálu je zhotovena z odlehčených montovaných hliníkových profilů.

Ve výbavě nechybí dvojice dýchacích přístrojů, přenosná akumulátorová LED svítilna PELI RALS, megafon, páčidla, ruční hasicí přístroje či popáleninová sada.

Samozřejmostí je příslušenství pro odběr vzorků s úložným boxem a základní nářadí pro vyšetřování příčin požáru.

Sdílet