Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedmý hasičský dětský den v Kněžmostě

Jak se již stalo v Kněžmostě tradicí, tak i letošní první zářijová sobota se nesla ve znamení hasičského dětského dne. Největší zásluhu na uspořádání dětského dne mají Tomáš Zima a Zbyšek Orzech, kteří se přípravami letošního dětského dne zabývali již od ledna.

Jak se již stalo v Kněžmostě tradicí, tak i letošní první zářijová sobota se nesla ve znamení hasičského dětského dne. Největší zásluhu na uspořádání dětského dne mají Tomáš Zima a Zbyšek Orzech, kteří se přípravami letošního dětského dne zabývali již od ledna.

Samozřejmě že by se tento dětský den neuskutečnil, kdyby nebylo sponzorů a ostatních členů výjezdové jednotky, jejich manželek a přítelkyň. Jež nám tolerovali čas strávený přípravami tohoto dne, ale také nám nejen během dětského dne byly nápomocny. Dále patří poděkování JSDH Paseky, JSDH Mnichovo Hradiště, JSDH Loukovec, JSDH Podlázky, JSDH Branžež, JSDH Kárany, JSDH Mělnické Vtelno a HZSp Škoda auto a.s. za přistavení jejich zásahové techniky.

Jak samotný den probíhal? Pro nás začaly finální přípravy již v pondělí před dětským dnem a probíhaly skoro každý den v týdnu. V sobotu ráno jsme se sešli kolem osmé hodiny ranní a dali se do posledních příprav, jako uzavření silnice, vyznačení objížďky, vytyčení parkoviště, připravení soutěží pro děti. Na jedenáctou hodinu nám začala najíždět technika, která zde byla po celý den k vidění. Jednalo se o techniku vojenskou, policejní, závodní a samozřejmě hasičskou.

Přesně ve dvanáct hodin byl celý dětský den zahájen, jako již tradičně tak i letos začal soutěžemi pro děti. Během kterých si děti vyzkoušely ruské kuželky, stříkání ze džberovky, projití překážkové dráhy, skákání v pytli, házení míčkem na cíl a střílení z airsoftových zbraní, které dětem umožnil airsoft team z Mimoně. Každé dítě, které všechny tyto soutěže prošlo, dostalo dárek a poukaz na občerstvení. Během celého odpoledne byl dětem k dispozici skákací hrad a obří nafukovací skluzavka. Po soutěžích proběhlo losování o hlavní ceny, kterého byly zařazeny všechny děti, které prošly soutěžemi. Hlavní cenou byly dva hasičské vozy. Další vůz byl předán dětskému domovu z Krnska , jejichž dětem jsme zajistili občerstvení na celý den.

Po losování a předání darů začal probíhat předem připravený program, který byl zahájen vystoupením dětských mažoretek Kopretinek. Následovalo taneční vystoupení skupiny UR Dancers. Dále přišla na řadu první naše ukázka, a to zásah na hořící domeček. Po zásahu následovalo vystoupení kouzelníka. Poté přišel na řadu zásah vojenské jednotky v podání Airsoft teamu z Mimoně. Měl následovat přelet historických letadel, ale bohužel se neuskutečnil kvůli silnému větru.

Tak na řadu přišla ukázka zatčení pachatele v podání policie ČR po níž následovala hraná pohádka v podání divadelního spolku Človíček. Další byla na programu opět ukázka naší zásahové jednotky, jež předvedla vyproštění lidí z havarovaného vozu. Zde bychom chtěli poděkovat za zapůjčení vyprošťovacího zařízení. Během odpoledne ještě vystoupila Míša Nosková s písničkami pro děti. Celým odpolednem všechny zúčastněné provázeli moderátoři Petr Pik a Lucie Adamcová.

Závěrem se sluší opět poděkovat níže zmíněným sponzorům, bez jejichž darů by tento dětský den nebylo možné uspořádat. Členům zásahové jednotky, jejich manželkám a přítelkyním. Všem sborům, které přijely se svou technikou. Členkám divadélka Človíček, které nám krásně namalovaly domeček a za zajištění obsluhy kiosku. Mh2netu za připojení hasičárny k internetu a zapůjčení kamery díky, které bylo možné tento dětský den sledovat on-line na internetu. A samozřejmě Zbyškovi a Tomášovi.

Ondřej Kočí
SDH Kněžmostě
www.sdhknezmost.cz


-swo-

Sdílet