Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž uvízl pravou nohou mezi válci pásového dopravníku

Dne 10. 9. 2009 v 09:06 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po pracovním úrazu ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka dobrovolných podnikových hasičů. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z podnikových provozů v centru Zlína došlo k pracovnímu úrazu.

Žádost o pomoc při vyproštění jednatřicetiletého dělníka přišla ze zdravotnické záchranné služby. Muž uvízl pravou nohou mezi válci pásového dopravníku a nepodařilo se ho vyprostit ani jeho spolupracovníkům, ani zdravotníkům.

Hasiči nejdříve zvažovali použití speciálního hydraulického vyprošťovacího zařízení, ale pro úzký prostor a nedostatečnou mechanickou opěru to nebylo možné. Dalším způsobem byla možnost odstřižení dopravníkového válce. Nakonec se hasiči rozhodli pro nedestruktivní metodu a odmontování stokilového ocelového válce pomocí klíčů k uvolnění sevření.

Vyprošťovací práce zabraly hasičům asi patnáct minut. Po celou dobu byl pacient při vědomí a v soustavné péči lékaře zdravotnické záchranné služby. Po uvolnění sevření skřípnuté nohy byl muž naložen na transportní vakuová nosítka, snesen po žebříku na zem, přenesen do sanitky a odvezen do nemocnice.

Podle dostupných zpráv nebylo při vyšetření pacienta zjištěno těžké zranění a muž byl po ošetření propuštěn do domácího léčení.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet