Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Budoucí policisté, hasiči a vojáci z libereckých Kateřinek absolvovali kurz přežití v Lotyšsku

Liberecká Střední škola Kateřinky je jednou z mála líhní budoucích profesionálních záchranářů, policistů, hasičů nebo vojáků. Od loňského roku začala své žáky posílat na kurz přežití do Lotyšska.

Kromě pobytu v tamní divočině se žáci zdokonalili i v sebeobraně nebo v technikách záchrany zraněných osob. Všechny dovednosti využijí v praxi – žáci totiž po ukončení studia nastupují k policii, hasičům i do armády.

Oblast bezpečnostních složek a záchranářství je velmi populární, a to i na naší škole. Jsme příhraniční horský region, kde se čeští policisté, hasiči i záchranáři často profesně potkávají se svými německými a polskými kolegy.

Stážemi v Lotyšsku jsme realizovali s cílem, aby naši žáci perfektně zvládali pohyb v terénu a zároveň je nepřekvapilo cizojazyčné prostředí. Takovou praxi jim dal právě pobyt v Lotyšsku. Navíc je tam i jiné klima a těžší podmínky – v zimě vlezlé vlhko, v létě zase spousta komárů.

A při tom všem museli vykonávat řadu úkolů od stavby přístřešku a lodí, přes trénink sebeobrany a střelby až po přepravu raněných,

popisuje stáže v Lotyšsku Václav Tichý, ředitel Střední školy Kateřinky – Liberec.

Celý projekt financovala Evropská komise prostřednictvím programu Erasmus+.

Ten je určen odborným školám. A domnívám se, že právě pro záchranáře má významnou roli, protože mohou získat zkušenosti ze zahraničí, podívat se, jak se v oboru pracuje jinde v Evropské unii.

Přitom díky finanční podpoře nemusí žáci řešit náklady pobytu v jiném státu – vše mají hrazeno,

doplňuje Tichý.

Škola do Lotyšska vyslala ve 4 skupinách celkem 32 dívek a chlapců.

Projekt sice za pár týdnů končí, ale naše žáky jsem mohl potěšit tím, že jsme uspěli i s další žádostí, takže záchranáři pojedou na stáže do Lotyšska i během nadcházející zimy. Tamní podmínky jsou opravdu drsné, skupinky se musí spolehnout sami na sebe.

Díky tomu, že jsou stáže v Lotyšsku výběrové, tak je o něm mimořádný zájem. Letošní rok nevyjímaje,

uzavírá představení projektu Survival ředitel Tichý.

Erasmus+ je vzdělávací program Evropské unie na období 2014–2020, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu, mládeže a neformálního vzdělávání.

Je nástupcem Programu celoživotního učení, programu Mládež v akci a dalších. Více informací je k dispozici na www.naerasmusplus.cz.

Jan Pavlů
koordinátor projektu Survival
Sdílet