Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičném požáru základní školy v Liberci bylo zachráněno 40 dětí, hasiči využili i výškovou techniku

V pátek 5. října 2018 v 9:35 hodin vyjely čtyři jednotky hasičů k požáru Základní školy při Jedličkově ústavu v Liberci. Silné zakouření znemožnilo evakuaci školy a „uvěznilo" 40 pohybově i mentálně postižených žáků ve čtvrtém nadzemním podlaží. Naštěstí se jednalo o taktické cvičení se zaměřením na záchranu dětí a školního personálu pomocí výškové techniky a vyváděcích prostředků.

Hasiči po svém příjezdu zjistili předpokládaný počet osob v objektu, odhalili místo a příčinu vzniku požáru, kterou byla závada na elektroinstalaci ve sborovně, provedli vypnutí všech energií a zahájili hasební práce. Po celou dobu jednotky zasahovaly v dýchací technice a k odvětrání objektu použily přetlakovou ventilaci. Dobrovolní hasiči připravili podmínky pro účinnou záchranu osob a profesionální hasiči se tak mohli zaměřit na záchranu všech osob a odvedení dětí z budovy školy.

Taktickým cvičením si dobrovolní hasiči nacvičili zásah a rozhodování do příjezdu profesionálníchko­legů, předání dostatečných a přesných informací o vývoji zásahu. Dále si všechny zúčastněné jednotky zopakovaly postupy při evakuaci postižených osob a komunikaci s klienty Jedličkova ústavu. Chyby, které se na místě zásahu staly, byly vedoucím cvičením a rozhodčím rozebrány při ústním vyhodnocení celé události.

Závěrem vedoucí cvičení konstatoval, že zásah v podobných podmínkách je obtížný jak z důvodu členitosti objektu, tak i z důvodu omezené hybnosti a komunikace žáků a klientů ústavu s hasiči. Také příjezdové komunikace nejsou v okolí této školy pro průjezd hasičské techniky příznivé. I přes to byly cvičením splněny všechny cíle a zúčastněné jednotky jsou připraveny k řešení obdobných událostí ve svém okolí.

Účastníci cvičení:
HZS LK stanice Liberec, jednotky SDH Liberec – Růžodol I., Liberec – Vratislavice nad Nisou, Stráž nad Nisou

Sdílet