Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár celodřevěné chaty poškodil obytné přízemí

Dne 13. 9. 2009 v 11:12 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u obce Liptál. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Liptál a Jablůnka.

Dne 13. 9. 2009 v 11:12 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u obce Liptál.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Liptál a Jablůnka. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v údolí Hluboké došlo k požáru v přízemí celodřevěné rekreační chaty.


Před příjezdem hasičů se snažil majitel chaty požár hasit pomocí několika přenosných hasicích přístrojů, ale požár se rychle rozhořel a zásah v zakouřeném objektu byl pro něj obtížný. Na pomoc museli vyjet hasiči.


Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět mohutný oblak kouře v chatové oblasti u Liptálu. První cisterně profesionálních hasičů se podařilo na místo dojet asi za patnáct minut. Okamžitě bylo rozvinuto vodní vedení a hasiči začali intenzivním hašením požár lokalizovat. Hasební útok byl veden dvěma proudy přes okno a dveře chaty. Postupně přijížděly další cisterny hasičů a záchranáři se zapojovali do hasebních prací.

Požár se podařilo hasičům lokalizovat asi po deseti minutách prací. Další půlhodinu trvaly postupné dohašovací a likvidační práce. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru z přízemí do horního patra. Po celkovém uhašení požáru bylo místo předáno dobrovolným hasičům, kteří do večerních hodin zajistili dohled na místě. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl přízemní obytný prostor celodřevěné chatky, který kompletně zničil. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 200.000 Kč. Příčina vzniku požáru v oblasti nedbalosti je nadále v šetření.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet