Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prostor hudebního klubu ve Valašském Meziříčí pohltily plameny, hasiči cvičili záchranu osob

Naštěstí se jednalo jen o taktické cvičení profesionální hasičů ze stanice Valašské Meziříčí a pro dobrovolné jednotky z Poličné a Hrachovce.

Námětem cvičení byl požár od elektroinstalace v místnosti vzduchotechniky v prostorách hudebního klubu v podzemních sklepeních zámku. Hasiči simulovali ostrý zásah od samotného vyhlášení poplachu až po likvidaci požáru.

Po příjezdu na místo provedli hasiči v dýchací technice průzkum místa požáru, přičemž zjistili, že uvnitř klubu se nacházejí dvě osoby. Ostatní návštěvníci již stihli před příjezdem hasičů klub opustit.

Během pár minut hasiči obě osoby, uvízlé uvnitř hořícího objektu, vynesli na nosítkách ven a poskytli jim předlékařské ošetření. Dále hasiči natáhli dva proudy. Jeden hlavním vchodem do budovy a druhý nouzovým východem.

Krátce na to velitel zásahu ohlásil lokalizaci požáru. Celý zásah velmi komplikoval hustý kouř uvnitř klubu a členité podzemní prostory. Po lokalizaci požáru hasiči provedli odvětrání prostor klubu.

Cílem cvičení bylo prověřit evakuační plán, nácvik provádění evakuace osob z takto problematických podzemních prostor, spolupráci mezi jednotkami, ale i výcvik s technikou vhodnou pro hašení a odvětrávání v takovýchto objektech.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet