Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zlínští lezci využili krásného podzimního počasí a absolvovali čtyřiadvaceti­hodinový výcvikový maraton

Zlínští lezci využili krásného podzimního počasí a absolvovali čtyřiadvaceti­hodinový maraton, určený pro hasiče – lezce. Ti během roku absolvují mnoho různých a tematicky pestrých cvičení. Tento výcvik je však výjimečný svou časovou náročností.

Během těchto 24 hodin lezci absolvovali celkem čtyři přesuny a na každém stanovišti absolvovali tematicky různorodé cvičení.

Na prvním stanovišti trénovali záchranu osoby ze skalního útvaru. Úkolem bylo dle souřadnic GPS nalézt požadovaný skalní útvar. Na něm poté cvičili záchranné činnosti, techniky pohybu ve výšce a nad volnou hladinou. Dalším úkolem byla záchrana osoby, její vytažení v nosítkách za pomoci speciálních prostředků a následný transport zraněné osoby k lezeckému vozidlu.

Druhé stanoviště již bylo mnohem složitější a v několikametrové výšce. Lezci trénovali na železničním mostě záchranu osoby v nosítkách vytažením za použití protiváhy. Následoval přesun osoby po traverzu na druhou stranu a následně opět spuštění zraněného v nosítkách na zem.

Třetí stanoviště bylo na rozhledně. Zde bylo úkolem snést zraněnou osobu na nosítkách. Vzhledem k úzkému průchodu uvnitř rozhledny, využili hasiči techniky spuštěním osoby v nosítkách za pomoci speciálních prostředku.

V nočních hodinách lezci absolvovali čtvrté cvičení. Úkolem bylo nalézt osobu, která byla ve špatném zdravotním stavu a nacházela se v těžko dostupném terénu. Poté ji hasiči poskytli předlékařskou péči a v nosítkách ji vytáhli z rokle za pomocí kladek. Další částí úkolu byl transport osoby až na lesní cestu a zde uložení zraněného na transportní plošinu lezeckého vozidla.

Náročný výcvik byl ukončen rozborem a vyhodnocením celého dne.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet