Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberecké hasiče zaměstnal silný vítr, zasahovali u takřka 30 událostí

Jak předpovídali meteorologové, během čtvrtka dorazil do České republiky silný nárazový vítr. Trval přes celou noc a nevyhnul se ani Libereckému kraji. Včera po sedmé hodině ranní začali hasiči vyjíždět k technickým zásahům a do 24 hodin měli za sebou již 27 událostí.

Převážná většina zásahů v Libereckém kraji se týkala popadaných stromů, hasiči je odstraňovali například v Chrastavě, Mníšku, Jablonném v Podještědí nebo na Frýdlatsku v Raspenavě a Jindřichovicích pod Smrkem.

Stromy bránily provozu také na komunikacích na Českolipsku, hasiči vyjeli do obce Žandov, Doksy a Nového Boru. Ve 14:34 hodin byla přivolána jednotka hasičů do Zákup, kde se uvolnila dvoumetrová plechová cedule z fasády domu a ohrožovala kolemjdoucí.

V pátek ráno likvidovali hasiči dvě události, které vítr způsobil přes noc v Hejnicích. V ulici Lázeňská provedla jednotka zabezpečení plechové střechy základní školy poškozené větrem. Hasiči uzavřeli hlavní vchod do budovy a žáci, učitelé i návštěvníci školy musí využívat náhradní vstup.

Druhou událostí byl pád vzrostlého stromu na budovu Mateřské školy Zvoneček v Hejnicích. Část objektu je poškozena, ale školka zůstává v provozu a děti užívají nepoškozené části budovy. Nikdo nebyl zraněn.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet