Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V lese mezi Raspenavou a Oldřichovem v Hájích zasahuje 16 jednotek u požáru

Pondělní den 15. 10. 2018 tráví od brzkého rána 16 jednotek hasičů v těžkém terénu ve svahu mezi obcemi Raspaneva a Oldřichov v Hájích, kde došlo k požáru lesního porostu. Požár zasáhl plochu o rozloze 5 – 6 hektarů.

Hašení bukového lesa komplikuje velké převýšení a skalnatý terén se spoustou strží, do kterého nemohou hasiči najet svou těžkou technikou. V provozu je přes 600 metrů hadic.

Hasiči likvidují požár šesti proudy vody. Hasební látka je na požářiště dopravována kyvadlově pomocí cisternových automobilových stříkaček, ale vzhledem ke vzdálenosti vodního zdroje a špatně přístupnému terénu použili hasiči také metodu leteckého hašení pomocí vrtulníku se závěsným vakem (bambivakem). Do této chvíle bylo provedeno 40 shozů vody.

Vrtulník nyní velitel zásahu stáhl (13:00 hodin). Jelikož k požářišti vede jen úzká lesní cesta, na kterou se nevejdou dvě cisterny vedle sebe a kyvadlová doprava ze 4 km vzdáleného Šolcova rybníka je tak částečně omezena, ze stanice Česká Lípa dopravili příslušníci velkokapacitní čerpadlo HFS SOMATI. Tím jsou hasiči schopni zajistit dálkovou dopravu vody hadicemi až na požářiště. Somati nyní čerpá 5000 litrů vody za minutu.

Jde o náročný zásah. Cílem hasičů je požár lokalizovat a ohraničit tak, aby se již dál nešířil. Podle odhadu velitele zásahu to bude trvat přinejmenším do večera. Každopádně požár v přírodním prostředí takového rozsahu je jednoznačně dlouhotrvajícím zásahem, jehož následky mohou být likvidovány až několik dní.

15. 10. 2018 14:00

Ve 13:54 hodin byla nahlášena lokalizace. Požár se dále nešíří.

Jednotky zůstávají na místě zásahu a dohašují skrytá ohniska požáru na ploše bezmála šesti hektarů lesního porostu.

15. 10. 2018 20:00

Kvůli blížícímu se soumraku, špatné viditelnosti a rizikovému terénu přerušil v 18:00 hodin velitel zásahu hasební práce. Jednotky se do lesů v okolí Viniční stezky nedaleko Raspenavy vrátí v úterý v 8:00 hodin.

Provedou důkladný průzkum požářiště a dohasí skrytá ohniska rozsáhlého požáru. Příčina vzniku požáru je stále v šetření vyšetřovatelů HZS LK, kteří budou v práci pokračovat taktéž v úterý dopoledne.

16. 10. 2018 12:00

Ve středu ráno vyjela na místo události jednotka profesionálních hasičů z Raspenavy, která provedla průzkum požářište. Bylo zjištěno pět skrytých ohnisek. Velitel zásahu na pomoc povolal dobrovolné kolegy.

Celkem na místě zasahovalo 6 jednotek hasičů. Kteří během středečního dopoledne využili k úplné likvidaci požáru 27 000 litrů vody z přilehlého Šolcova rybníku. Ve 12:00 hodin byl zásah ukončen. Na místě proběhlo šetření příčiny vzniku požáru.

Vyšetřovatel HZS LK stanovil jako pravděpodobnou příčinu nedbalostní zacházení s otevřeným ohněm.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet