Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry seníku, stodoly, chatky a záchrana labutě

V průběhu včerejšího dne, pondělí 14. září, vyjížděli profesionální hasiči z Olomouckého kraje celkem ke 12 událostem, z nichž museli zlikvidovat 4 požáry, 2 dopravní nehody, 5 technických pomocí a 1 ostatní událost.

V průběhu včerejšího dne, pondělí 14. září, vyjížděli profesionální hasiči z Olomouckého kraje celkem ke 12 událostem, z nichž museli zlikvidovat 4 požáry, 2 dopravní nehody, 5 technických pomocí a 1 ostatní událost.

SEVER

Požár sena nad garáží

V pondělí 14. září byl v 14:20 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár sena nad garáží v obci Zlaté Hory, ulice Krnovská. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Jeseníku a dobrovolní hasiči z Mikulovic a Zlatých Hor. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že hoří seno nad zděnou kůlnou. Rodinný dům byl asi 4 metry od hořícího objektu, požárem proto přímo ohrožen nebyl. Jednotky hasičů vyskladňovali hořící seno ze seníku (asi 10 q) a hasili požár. Až do 22 hodin bylo požářiště hlídáno. Oheň zničil majetek za 200 tisíc korun, příčinou vzniku ohně bylo nedbalostní jednání při manipulaci s otevřeným ohněm.

Požár střechy

V pondělí 14. září byl v 20:15 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár střechy jednopatrové budovy v Hanušovicích na ulici Hynčická. Na místo vyrazili profesionální hasiči ze Šumperku a dobrovolní hasiči z Hanušovic, Jindřichova a Starého Města. Po příjezdu hasiči zjistili, že požárem je už zasažená celá střecha jednopatrové stodoly o rozměrech asi 5 × 15 metrů. Stodola se nacházela v blízkosti lesa, hasiči proto museli nasadit proudy vody na ochranu lesního porostu. V objektu se nenacházeli lidi ani zvířata, hasiči proto začali ihned s evakuací majetku a hasebními pracemi. Nedaleko místa požáru na louce byli ustájeni koně, kteří požárem nebyli ohroženi. Oheň kompletně zničil střechu budovy, obvodové zdi postavené z kamene a cihel zůstaly. Škodu si majitel vyčíslil na 400 tisíc korun, příčinou vzniku požáru je jednání neznámé osoby.


PŘEROV

Požár seníku

V pondělí 14. září byl v 15:39 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár seníku v obci Stříbrnice. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Kojetína a dobrovolní hasiči ze Stříbrnic, Kojetína a Němčic nad Hanou. Po příjezdu na místo zásahu hasiči zjistili, že se jedná o požár sena a střešní konstrukce seníku o rozměrech 5 × 2,6 m v prvním patře, ve kterém bylo uloženo seno, trámy a staré lyže a sáně. V přízemí seníku se nacházela králíkárna s asi 7 králíky, které hasiči evakuovali z objektu. Seník se nacházel v řadové zástavbě dalších seníku, byl vystavěn z cihel plných pálených, střešní konstrukce trámová, krytina vlnitý eternit, podlaha byla zhotovena z fošen. Po průzkumu hasiči nasadili na likvidaci střešní konstrukce a uloženého sena jeden proud vody a druhý proud na dohašování vyklizovaného sena a materiálu mimo objekt seníku. K celkové likvidaci požáru bylo zapotřebí rozebrat střešní krytinu a dohasit ohořelou konstrukci střechy. Požár způsobil škodu 10 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

OLOMOUC

Požár zahradní chatky

V pondělí 14. září byl v 16:52 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár zahradní chatky v obci Dolany. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Olomouce a ze Šternberku a dobrovolní hasiči z Dolan a Bohuňovic. Hasiči po příjezdu zjistili, že hoří opuštěná zahradní chata. V rámci likvidačních prací museli rozebrat konstrukce a oheň uhasit. Požářiště do 20:30 hodin střežila místní jednotka dobrovolných hasičů. Výše škody i příčina vzniku požáru jsou zatím v šetření

Záchrana labutě

V pondělí 14. září byli v 18:15 hodin požádáni profesionální hasiči z Olomouce Policií ČR o pomoc při odchytu zraněné labutě na řece Moravě v obci Drahlov. Hasiči po příjezdu zjistili, že se jedná o zraněnou labuť, která měla zlomené křídlo. Hasiči labuť odchytili, předali Policii ČR, která ji předala na místo povolanému ornitologovi.



Info: Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje


-wap-

Sdílet