Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči dnes likvidovali nebezpečné směsi chemických a radioaktivních látek, naštěstí cvičně

Nedaleko rychlostní komunikace I/35 u Holic byly dnes, 16. září 2009, dopoledne nalezeny nebezpečné látky. Náhodný chodec v lese mezi obcemi Vysoké Chvojno a Horní Ředice nalezl pohozené přepravní obaly na pevné a kapalné nebezpečné látky. Obaly byly pouze částečně označeny. V jednom z přepravních obalů se nacházel i radioaktivní zářič. Chodec tuto událost oznámil na tísňovou linku 158.

Nedaleko rychlostní komunikace I/35 u Holic byly dnes, 16. září 2009, dopoledne nalezeny nebezpečné látky. Náhodný chodec v lese mezi obcemi Vysoké Chvojno a Horní Ředice nalezl pohozené přepravní obaly na pevné a kapalné nebezpečné látky. Obaly byly pouze částečně označeny. V jednom z přepravních obalů se nacházel i radioaktivní zářič. Chodec tuto událost oznámil na tísňovou linku 158.

Na místo byla vyslána hlídka Policie ČR, která po ověření zprávy informovala operační a informační středisko hasičů v Pardubicích. Na místo vyjela okamžitě jednotka profesionálních hasičů z Holic. Úkolem hasičů bylo nalézt radioaktivní zářič, analyzovat nebezpečné látky a zvolit správný postup při likvidaci této mimořádné události. Prakticky byl také prověřen rozhodovací proces operačního a informačního střediska hasičů v Pardubicích.

Po provedeném průzkumu hasiči zjišťují, že se v lesním porostu nachází mezi obaly s nebezpečnými látkami také radioaktivní látky.

V tuto chvíli je místo nálezu označeno páskou. Na pomoc přijíždí jednotka hasičů z Pardubic i s vozidlem, které je předurčeno na chemické havárie. Operační a informační středisko hasičů informuje regionální středisko Státního úřadu pro jadernou bezpečnost v Hradci Králové, dále Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, pracovníky životního prostředí, informováni jsou i starostové přilehlých obcí a další instituce.

Velitel zásahu vysílá průzkumnou skupinu vybavenou zejména přetlakovými obleky, dýchacími přístroji a dále dozimetry, radiometrem a multidetektorem, tedy přístroji ke zjištění nebezpečných a radioaktivních látek. Hasiči vyznačí nebezpečnou zónu pro dávkový příkon a povrchovou kontaminaci radioaktivní látkou. Dále hasiči zabezpečí případný únik látky a analýzu chemických nebezpečných látek. Zabezpečí také dekontaminaci zasahujících hasičů a všech osob, které se v místě události pohybovaly.

K místu události přijíždí také pracovníci Institutu ochrany obyvatelstva, kteří analyzují nebezpečné látky. Pracovníci rozhodnou o způsobu zabezpečení a likvidaci nebezpečných látek je vyrozuměna specializovaná firma na jejich likvidaci.

Naštěstí se jednalo o prověřovací cvičení jednotek požární ochrany HZS Pardubického kraje, především pak velitelů jednotek a techniků chemické služby při zásahu na nebezpečnou látku. Současně se prověřilo i Krajské operační a informační středisko hasičů při řízení jednotek při zásahu na mimořádnou událost. Hasiči se seznámili s problematikou zásahu na nebezpečné látky, zejména pak na radioaktivitu.

Dnešní zásah byl skutečně připraven tak, aby byl zcela reálný. V místě zásahu byl umístěn radioaktivní zářič (s bezpečným dávkovým příkonem) a hasiči se o tom, že se jednalo o cvičení, dozvěděli až ve chvíli, kdy se vrátili zpět na základnu.

Důvodem uspořádání tohoto prověřovacího cvičení je nárůst výjezdů hasičů. Ten je způsoben zejména větším pohybem nebezpečných látek na silnicích. Nebezpečné látky jsou pak nalézány i v opuštěných objektech.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-swo-

Sdílet