Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vysloužilá Tatra 148 dobrovolných hasičů z Valtic míří do muzea, k vidění bude „doma“ v Kopřivnici

Z Valtic na Břeclavsku do Kopřivnice na severu Moravy odvezli místní dobrovolní hasiči svůj automobil Tatra 148. U hasičů dosloužil, čeká ho ale výjimečná budoucnost – bude muzejním exponátem.

Valtičtí už několik let udržují dobré vztahy s hasiči na Ukrajině, jejichž výbava za tou naší výrazně zaostává. Vozí jim vybavení, pro které už nemají využití, a tak se zrodila i myšlenka darovat jim auto.

Takto starý vůz však na Ukrajinu nebylo v podstatě možné vyvézt, byrokratická bariéra byla v tomto případě nepřekonatelná. O Tatru neprojevil zájem ani žádný sbor v okolí a tak padl návrh věnovat ji muzeu. V Kopřivnici se toho chytili a Tatra tak bude v tamní expozici.

Tatra 148 CAS 32 přijela do Valtic v roce 1998, kdy ji město získalo bezúplatným převodem od armády. Ve vojenských službách byla zařazená jako letištní speciál a v souvislosti s reorganizací ji armáda vyřadila jako nepotřebný majetek.

Do Valtic tak dorazila aby pomyslně kryla záda, respektive zásobovala vodou, druhý vůz hasičů – rovněž obstarožní CAS 25 Škoda 706 RTHP.

V Kopřivnici cisterna prozatím skončila v garážích podnikových hasičů automobilky Tatra. Čeká ji pobyt v dílnách a po plánované renovaci by v roce 2020 měla najít místo v nové expozici muzea.

Odměnou valtickým hasičům za jejich dar byla návštěva zkušebního polygonu, kde testují auta v náročných podmínkách.

Než hasiči nabídli vůz muzeu, zajistili si náhradu. Ani tentokrát se nejedná o nový vůz, od profesionálních hasičů z Kunštátu do Valtic dorazila bezúplatným převodem od Hasičského záchranného sboru Tatra 815.

Sdílet