Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči a Horská služba zachraňovali paraglidistku ze smrku pod vrcholem Javorového

Dvě jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK), včetně specializované lezecké skupiny, a dva členové Horské služby Beskydy zachraňovali v pátek 19. 10. 2018 odpoledne čtyřicetiletou paraglidistku, která místo na zemi skončila v koruně vysokého smrku pod vrcholem Javorového, a to ve výšce zhruba třicet metrů nad zemí.

Na místo nehody v katastru třinecké části Oldřichovice, která se naštěstí obešla bez zranění sportovkyně, vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Třinec a Frýdek-Místek, odkud také přijel specializovaný lezecký tým s kompletním vybavením.

Záchranářům komplikovalo zásah aktuální počasí v oblasti Javorového s hustou mlhou, která zřejmě ovlivnila špatné přistání paraglidistky. Horská služba i hasiči proto upozorňují ostatní příliš „aktivní“ paraglidisty, aby se v takovém počasí vyvarovali všech startů.

I přes nepřízeň počasí ale spolupráce hasičů a horských záchranářů zafungovala bez problémů. Podařilo se jim ženu za použití lezecké techniky ve výšce zajistit a šetrně spustit na zem. „Ta nám za záchranu děkovala a za svůj neslavný konec letu, způsobený hlavně mlhou, se styděla,“ uvedl velitel hasičského zásahu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet