Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Energetickém centru v Jindřichově Hradci cvičili hasiči zásah při záchraně zaměstnance

Zahoření balíku a především záchrana zraněné osoby byly námětem taktického cvičení připraveného na pátek 19. října 2018 pro profesionální hasiče z jindřichohradecké stanice.

Plán cvičení předpokládal záchranu osoby, která se zranila při údržbě šnekového podavače v areálu firmy Energetické centrum, s. r. o., v Jindřichově Hradci. Záchrana zraněného byla zároveň komplikována silným zakouřením. Událost na tísňovou linku 112 oznámil další se zaměstnanců.


Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje do centra okamžitě vysílá osádky dvou cisteren profesionálních hasičů ze stanice v Jindřichově Hradci. V místě zásahu je již vedoucí objektu, od kterého velitel zásahu obdrží základní informace.

Následně ke zraněnému vysílá průzkumnou skupinu s útočným proudem. Ta zjišťuje, že zraněný má ruku zaklíněnou ve šnekovém podavači a že zakouření způsobuje doutnající balík slámy, který se nedostal dále do kotle. Doutnající balík pak uhašuje.

Velitel rozhoduje o dalším postupu. Určuje další hasiče, kteří se vybaví evakuačními a zdravotnickými prostředky a jdou do budovy Zde vyhledají a zachraňují zraněného.

Vyprostí mu ruku z podavače, poskytnou mu na místě základní ošetření, nasadí mu vyváděcí masku, zafixují ho na pevná nosítka a transportují z budovy ven. Zároveň hasiči kontrolují, zda v objektu nezůstaly jiné osoby.

Zda cvičení splnilo všechny předepsané cíle, zda jednotka dodržela například dojezdové časy, metodické postupy či taktické zásady, ukáže vyhodnocení. To bude následovat v dalších dnech.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet