Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičném požáru nemocnice bylo evakuováno 17 lidí

Zásah k likvidaci požáru ve fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích byl námětem taktického cvičení hasičů, které proběhlo dne 17. 9. 2009.

Zásah k likvidaci požáru ve fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích byl námětem dnešního taktického cvičení hasičů.

Požár pdle modelové situace vypukl ve strojovně vzduchotechniky ve čtvrtém nadzemním podlaží výškové obudovy nemocnice. Kouř se šířil do prostor kliniky úrazové chirurgie v pátém nadzemním podlaží a zdravotníci ještě před příjezdem hasičů zahájili jeho evakuaci. Z kliniky bylo evakuováno celkem 17 figurantů, kteří představovali pacienty schopné chůze i nemocné upoutané na lůžko. Figuranty zdravotníci evakuačními výtahy dostali do druhého podlaží a odtud do spojovacího průchodu k sousednímu univerzitnímu kampusu.

Krajské operační a informační středisko HZS vzhledem k velkému rozsahu události vyhlásilo třetí stupeň požárního poplachu. Na místo postupně vyjelo 13 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Brna a okolí, celkem v nemocnici zasahovalo přes 70 hasičů.

K likvidaci požáru hasiči zasahující v dýchací technice nasadili sedm vodních proudů, dva z nich z 52metrového automobilového žebříku. Protože při evakuaci jeden z pacientů ztratil orientaci, hasiči ho při průzkumu vypátrali a předali do péče zdravotníků. Při zásahu se podle modelové situace zranil jeden z hasičů, který se propadl do instalační šachty. Hasiči svého kolegu zachránili a předali do péče zdravotníků. Ke zraněnému přijel také psycholog HZS JmK. Ke koordinaci záchranných a likvidačních prací byl zřízen štáb velitele zásahu, který spolupracoval také s krizovým štábem nemocnice.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet