Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den hasičů v Borovanech je minulostí

Včera, 18. 9. 2009 se konal na OUPO Borovany Den otevřených dveří a při té příležitosti se tam šešli přední výrobci požární techniky, partneři Výzbrojny požární ochrany a.s. Lákadlem byla i soutěž o věcné ceny a také revize přileb, dýchacích přístrojů a dalších technických prostředků, to vše zdarma.

Včera, 18. 9. 2009 se konal na OUPO Borovany Den otevřených dveří a při té příležitosti se tam šešli přední
výrobci požární techniky, partneři Výzbrojny požární ochrany a.s. Lákadlem byla i soutěž o věcné ceny a také revize přileb, dýchacích přístrojů a dalších technických prostředků, to vše zdarma.

Server POŽÁRY.cz se na akci podílet také a to jako mediální partner. Proto včera časně ráno z Prahy vyjela směr jih také část redakce ve složení Václav Porkát a Petr Svoboda. Po poněkud strastiplné cestě, trvající několik hodin, stanul konečně SEAT u vjezdu do OUPO Borovany.

Že se zde děje něco hasičského, bylo jasné hned a to člověk ani nemusel vědět, že je u brány hasičského učiliště. U ní nás přivítal první stánek jednoho z obchodních partnerů VPO, kterým byla firma GUMOTEX. Ta je i partnerem serveru POŽÁRY.cz, vyrobila pro nás naší mobilní kancelář, tedy kvalitní nafukovací stan. Stejný vystavovala a předváděla i v Borovanech. Tyto stany se používají u HZS např. jako nouzové ubytování, týlové pracoviště apod. Využívají je i záchranné služby jako mobilní ošetřovny. Kromě něj přivezla také záchranářský člun a dekontaminační sprchu. Hned naproti byl další společný partner, firma ZHT Group, která přivezla rozličné mechanické pomůcky pro vyprošťovaní, známá čerpadla Tohatsu a v neposlední řadě i jejich příslušenství včetně novinky, kterou je plovoucí sací koš s možností naklápění. Před učilištěm měl svůj stánek i náš výrobce zásahové obuvi pro hasiče, firma ZEMAN Speciál. Ta zde předvedla celou škálu svých produktů, když vše dopadne jak je plánováno, jeden z jejich výrobků velmi neobvyklé konstrukce vám v budoucnu představíme. Ostatně o dalších novinkách, které budeme mít na recenzi, se dozvíte později. Venku byl ještě stánek výrobce polohovacích pásů a lezeckých postrojů, firmy SNAHA. Ta přivezla na ukázku také poměrně velké množství věcí.

Tolik tedy plocha před učilištěm, kde bylo k vidění ještě několik záchytných bazénů včetně mobilní nádrže pro plnění bambi vaků vrtulníků a také mobilní protipovodňové zábrany firmy Technolen. Poté se přešlo dovnitř na garážový dvůr, kde byl již z dálky viditelný technický automobil, sloužící k výuce vyprošťování. V jeho útrobách, které zastavěla firma KEB-EGE, bylo několik sad vyprošťovacího zařízení. Naproti němu byl v první garáži stánek firmy REO AMOS, jenž zde prezentovala své produkty pro odstraňování ekologických havárií. V dalších garážích byly také stánky s poměrně zajímavým sortimentem. Firma MIPESA zde představovala kvalitní svítilny značek Ansmann a PELI. Od ní měl server POŽÁRY.cz na testování trojici ručních, resp. přilbových svítilen, viz zde. Další recenze bude následovat v zimě. Krom svítilen v mnoha provedeních zde firma představila i nezničitelné kufry PELI, které používá např. pražská záchranná služba. Vedle ní byl další partner VPO, kterým je domácí výrobce rukavic pro hasiče, policii a armádu, zlínská firma Holík International. U tohoto stánku si mohl návštěvník vyzkoušet celý výrobní program firmy, určený hasičům včetně několika rukavic pro policii a armádu. Nechyběl zde pochopitelně model rukavic Angel, který můžete vidět v zatím poslední recenzi našeho serveru společně s modelem Karla. Před garáží měl svůj prostor výrobce zásahových oděvů pro hasiče, třešťský VýVOJ, jenž ve spolupráci s VPO prokukuje na domácím trhu stále populárnější, kvalitní obleky Fénix I-III, o jeho recenzi se dočtete zde. Mimo nich byl ve stánku firmy také na ukázku jejich produkt, vyráběný pro britskou značku Bristol. Jedná se o zásahový oblek, používaný londýnským hasičským sborem. Kromě něj Vývoj přivezl na Den hasičů také zásahový oblek pro španělské hasiče a také Fénix III z materiálu PBI. Své zastoupení na akci měla i firma DCom,dodavatel radiostanic značky HYT, které se u našich hasičů uplatňují stále ve větší míře díky své kvalitě a samozřejmě příznivé ceně. Recenze modelu HYT TC-700 je zde. Na dvoře měla svého zástupce také firma SUPPORT MED, která je dodavatelem rozličných zdravotnických pomůcek včetně lékárniček pro zásahové automobily a také malých, tzv. osobních lékárniček pro hasiče, požárová recenze je zde. Malé garáže opanovala firma MSA-Auer, což je výrobce známých zásahových přileb GALLET a dýchacích přístrojů AUER. Předvedla zde vše, přilby, vzduchové i kyslíkové dýchací přístroje, ale zejména prováděla na místě revize těchto pomůcek a to po celou dobu konání akce, toto celé pro hasiče ZDARMA. Že toho hasiči využili ve velké míře, nemusíme ani psát. Každou chvilku bylo vidět na dvoře borovanského učiliště hasiče, nesoucího několik přileb Gallet naráz.

Z dalších věcí či výrobků bylo k vidění při praktické ukázce např. vyprošťovací zařízení Resqtec od jeho dodavatele, jesenické firmy MHZ, kterou hasiči znají hlavně coby prodejce plovoucích čerpadel Aquafast Froggy a Kawasaki a také již nevyrábějícího se Macxima. Na dvoře pak záchranný polštář Protect STU-8, nouzové a dekontaminační vany stejného výrobce a mnoho dalšího včetně sortimentu firmy Eurolamp, která přivezla mimo jiné i osvětlovací balón. Požárovou recenzi jím dodávané ruční svítilny Streamlight Survivor LED naleznete zde.

V rámci praktických ukázek došlo i na výcvik lezců v postrojích SNAHA na cvičné věži. Návštěvníci měli k dispozici také zásahové automobily, které slouží jako učební pomůcky. Na cvičné ploše za učilištěm stála CAS 25 K Liaz, CAS 32 Tatra 815, automobilový žebřík Mercedes AZ-30 RENOVUS a také malá CASka Daewoo-Avia.

Po celou dobu Dne pro hasiče probíhala i soutěž o věcné ceny od vystavujících partnerů VPO. Každý z návštěvníků obdržel slosovatelný anketní lístek, na který mohl vyhrát např. zásahové rukavice, polohovací pás, zásahový oblek Fénix, přilbu Gallet a další hasičské i nehasičské ,,náčiní". Kdo se akce nezúčastnil až do jejího konce a byl vylosován, se o tom dozví na konci tohoto článku či na stránkách Výzbrojny.

Borovanský Den pro hasiče skvěle moderoval Mirek Vaňura, kterého znáte z pořadu TV NOVA 112 V Ohrožení života. Do jednoho z dalších dílů svého pořadu na akci natočil i několik tzv. spojováků.

Celá akce, kterou pořádala Výzbrojna požární ochrany, a.s., v čele s jihočeským zástupcem Jirkou Průšou a ,,Normalem" Mojmírem Studníkem se podařila a přispělo k tomu kromě pořadatelů z VPO a OUPO Borovany, které v rámci akce Den pro hasiče mělo také Den otevřených dveří, dále pochopitelně včetně vstřícných vystavovatelů ve velké míře i počasí, které se v průběhu dopoledne umoudřilo a sluníčko seslalo na zem sluneční paprsky. Požárová redakční dvojice, resp. trojice, neb se šéfredaktorem akci navštívila i jeho choť, strávila v Borovanech skoro celý den, hodnocení je kladné. Uvidíme, zda-li se Den pro hasiče bude opakovat.

Den pro hasiče...

Výherci věcných nejen hasičských cen:

Petr Dražák – Borovany – Gumotex – nafukovací autosedačka pro dítě
Jan Jiráň – Vitějovice – Mipesa – svitilna PELI
Milan Hořava – České Budějovice – Snaha – polohovací pás HASIČ
Václav Frank – Vrhaveč – Holík – zásahové rukavice dle vlastního výběru
Ladislav Tvrznik -Světlá pod Ještědem – DCom – vysílačku
Jana Karvanková – Praha – REO AMOS – lis na PET láhve
Aleš Kališ – Zubčice – Vývoj Třešť – zásahový oblek Fenix
Václav Beneš – Horní Stropnice – Eurolamp – svítilnu
Jan Svobaoda – Olešná – MSA Auer – zásahová přilba F1 SF
Jan Bartuška – Týn nad Vltavou – Zeman - zásahová obuv 412– B – 50% sleva
Jaroslav Vltavský – Praha – Support Med - outodor lékárničku dle vlastního výběru
Pavel Sopko – Bechyně – Technolen technický textil a.s. – stan


-wap-, -swo-

Sdílet